hello_world Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Witam Czy ktos ma doswiadczenie z tymi prockami 1 Procesor: AMD® C Series C-50 1 GHz AMD V Series Processors for Notebook PC’s4 2 Procesor: Model Szybkosc taktowania zegara TDP Pamiec podreczna Liczba rdzeni FPU Maks. CPU BW3 Szybkosc magistrali we/wy V140 2.3 GHz 25W 512KB L2 1 rdzen 64b 29.9 GB/s 3.6 GT/s lub moze sie wypowiedziec na temat tego sprzetu hp - lapek i tego: Asus - lapek Wiem ze to nie jest zaden wypas ale potzrebuje na teraz lapka do 1300 zl (oczywiscie bez kochanego systemu) Bede wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Bedziesz zalowal: http://forum.fedora.pl/index.php?/topic/24527-f15-zawieszanie-sie-fedory-przy-logowaniuwlaczaniu/ EDIT: Jak do 1300zl to moze ten Acer http://www.x-kom.pl/p/58330-notebook-laptop-15,6-acer-tm5742-372g32mnss-i3-370m-2048-320-dvd-rw.html procek i3-370M, matowa matryca. Nawet fajna konfiguracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Binko Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Hmm, nie wiem za bardzo co to za procesory powyzej, liczba 1 GHz dziwnie wyglada. Chyba, ze to smartfon... Generalnie nie lubie kupowac w takich marketach.. Czasem fajny sprzet mozna znalezc w sklepach komputerowych. Generalnie serwis Notebookcheck.pl posiada niezla baze sprzetu z testami (jakis benchmark itp). Takze Twój typ nr 1 wypada dosc kiepsko (Benchmark06 - 616 pkt). Numer 2 nieco lepiej, bo 989.5 pkt. Ale ogólnie, za ta cene to mozna znalezc cos fajnego. Na szybko znalazlem cos takiego: http://www.x-kom.pl/p/58330-notebook-laptop-15,6-acer-tm5742-372g32mnss-i3-370m-2048-320-dvd-rw.html Intelowski i3 (2.4 GHz / 0.5 MB + 3 MB, zintegrowana karta GMA HD 667 MHz), grafika intela, 2 GB ramu, wyjscie hdmi, nawet ledowe podswietlenie ekranu ma. X-kom ma tez sklepy stacjonarne: mapka. No.. Chyba, ze nie mozesz sobie pozwolic na czekanie na wysylke, to moze poszukaj jakiegos ProLine w okolicy. Serwis maja beznadziejny, ale ceny czasem maja czasem niezle (chocby cos takiego: http://www.proline.pl/?p=IBM+59-047440S) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Wrzesień 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Dzieki za link, przyjze sie. A czy Intel Core i3-370M (2.40 GHz, 3MB cache) z tego zestawu to taki troche lepszy atom jest? Virtualizacje to on chyba ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Binko Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Troche lepszy jest. Atom generalnie mniej pradu zre (okolo 8 W, podczas gdy i3 35 W). http://www.notebookcheck.pl/Intel-Atom-330.46494.0.html http://www.notebookcheck.pl/Intel-Core-i3-370M.46244.0.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 A czy Intel Core i3-370M (2.40 GHz, 3MB cache) z tego zestawu to taki trochę lepszy atom jest? Nawet nie można porównywać. i3 jest zdecydowanie wydajniejszy. Netbookowe procesory są tragicznie słabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Wrzesień 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2011 Zależy do czego też. Widziałem już wpisy na blogach gdzie goście instalowali linuxy z openboxami na słabiuśkich routerach by mieć komputer "do netu". Jednak nie liczyli na FullHD w YT. Jednak ja też sądzę, że i3 jest rozsądnym wyborem - na tą chwilę spokojnie daje radę - potem może być ciężej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2011 Potem to znaczy kiedy? Ja mam sporo słabszy procek na dwuletnim laptopie (P7350), nawet bez wirtualizacji sprzętowej, a spokojnie daje rade ze wszystkim i nawet nie myślę o zmianie. Nawet oglądam transmisje sportowe sport.tvp.pl na wirtualnym WinXp z wykorzystaniem Silverlight jednocześnie mając mnóstwo okienek otworzonych (w tym Operę z ~50 zakładkami) i wszystko działa płynnie. Myślę, że przy normalnym korzystaniu to taki procesor wystarczy na 3 lata. Gorzej z pamięcią RAM, bo 2GB to trochę mało na wirtualizację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Wrzesień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2011 No wlasnie zalezy kto do czego sie przyzwyczail. Nie ma problemu przesiasc sie z forda focusa na bmw, jednak przesiasc sie na poloneza to juz jest pewien dyskomfort. Ja obecnie mam taki sprzet: root@debian:~# inxi -F System: Host debian Kernel 3.0.0-1-686-pae i686 (32 bit) Desktop N/A Distro Debian GNU/Linux wheezy/sid Machine: System Dell product Latitude D630 serial B1NFL3J Mobo Dell model N/A serial .B1NFL3J. . Bios Dell version A15 date 11/24/2008 CPU: Dual core Intel Core2 Duo CPU T8100 (-MCP-) cache 3072 KB flags (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 vmx) Clock Speeds: (1) 2094.027 MHz (2) 2094.027 MHz Graphics: Card: nVidia G86M [Quadro NVS 135M] X.org 1.10.4 drivers nouveau unloaded: fbdev,vesa tty size 133x35 Advanced Data: N/A for root Audio: Card Intel 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller driver HDA Intel Sound: ALSA v: 1.0.24 Network: Card-1 Broadcom NetXtreme BCM5755M Gigabit Ethernet PCI Express driver tg3 IF: eth0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: aa:00:04:00:0a:04 Card-2 Broadcom BCM4321 802.11a/b/g/n driver wl IF: eth1 state: unknown mac: aa:00:04:00:0a:04 Drives: HDD Total Size: 820.2GB (3.0% used) 1: /dev/sda ST9320423AS 320.1GB 2: USB /dev/sdb Elements_1042 500.1GB Partition: ID:/ size: 46G used: 6.7G (16%) fs: ext4 ID:/home size: 225G used: 17G (8%) fs: ext4 ID:swap-1 size: 0.50GB used: 0.00GB (0%) fs: swap Sensors: Error: You do not have the sensors app installed. Info: Processes 177 Uptime 10:53 Memory 533.3/4052.2MB Client Shell inxi 1.7.7 I to mi wystarcza tyle ze to jest firmowy laptop a wlasnie rozstaje sie z firma. Zalezy mi ze jak odpale ze dwie maszyny wirtualne to praca na gospodarzu byla znosna. A zalezy mi na sprzetowej virtualizacji poniewaz bardzo podoba mi sie praca na kvm-qemu. Ten lapek który @thof mi poleci z i3 chyba wydaje sie rozsadnym wyborem posiada obsluge wirtualziacji sprzetowej. @thof filmiki z tvp.pl mozna ogladac pod mplayerem,vlc Podaja u dolu filmiku link który mozna przeniesc do odtwarzaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2011 To i3 370M jest sporo wydajniejszy od T8100, zreszta zobacz na porównanie http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html (T8100 148. miejsce, a i3 370M 75., mój natomiast P7350 166. i nie narzekam, chociaz brakuje troche wirtualizacji sprzetowej). Masz tam jeszcze jedno gniazdo wolne i jak bedziesz mial kase to w kazdej chwili mozesz dolozyc 2GB RAMU i bedzie ok (nie jest to duzy wydatek). Poza tym to pamiec DDR3, wiec szybka. Karta korzysta z pamieci operacyjnej, wiec przy 2GB trudno bedzie o wirtualizacje i przy okazji nie zmulenie komputera. Ten Twój firmowy lapek ma karte Nvidii i jaka ona by nie byla to jest to spora przewaga nad karta Intela, ale z drugiej strony przy normalnej pracy to taka karta wystarczy. Akceleracja 2D powinna byc na odpowiednio wysokim poziomie, a 3D spokojnie pociagnie gnome-shella (nawet GMA950 wystarcza). Wiadomo to jest Acer, wiec jesli chodzi o wykonanie to nie bedzie powalal, ale w x-komie mozesz oddac sprzet do chyba 11 dni bez podawania przyczyny (jesli zamówisz internetowo). Tylko nie mozesz odrywac zadnych naklejek, wiec ryzyko jest stosunkowo male, a Acer konsekwentnie od wielu lat poprawia jakosc swoich produktów. Co do sport.tvp.pl to niestety od jakiegos czasu wiekszosc transmisji idzie wylacznie po Silverlight i nie mam wyboru, bo przed Moonlight jeszcze daleka droga. EDIT: A i jeszcze zobacz na forum notebookcheck.pl czy x-kom nie daje jakichs znizek dla uzytkowników tego forum. Pamietam, ze kiedys x-kom (kiedy jeszcze nie byli tak znani) mocno wspólpracowal z notebookcheck i czesto byly jakies znizki na haslo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Wrzesień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2011 @thof Dzięki Co do wydajności karty to od kilku m-cy przesiadłem się na kde i jestem bardzo zadowolony. Jest to chyba najbardziej dopracowane środowisko gr. bez żadnych kompleksów co do maca czy w7. Gdyby mi nie spasował kde to brałem się już za fluxboxa i nawet używam go pod salixem. Niestety chyba przyjdzie nam dugo poczekać aż dev gnome ogarną gnome3(moze za rok, dwa). Co do pamięci to oczywiście dołożę, w tym modelu nawet do 8G czyli architektura procka 64bit. Chyba nie da się już coś lepszego wydusić za tą cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2011 Raczej nie. Nie ma co ukrywać, że Acer to najtańszy producent spośród tych, którzy mają jakąś markę. No jeszcze MSI, ale IMO jakość jest niższa. Jak masz gdzieś blisko siebie Electro World to taki MSI http://www.electroworld.pl/produkt/msi-cr620-013xpl-29171/ (tylko trochę gorszy procesor, ale jakieś dziwne 3GB RAMU nie wygląda zbyt dobrze i z tej dwójki wziąłbym zdecydowanie Acera). Ewentualnie jeśli boisz się marki to niemal identyczny Asus http://www.lucas24.pl/produkt/1032/notebooki/63712/notebook-asus-k52f-sx327-3-gb z tą różnicą, że ma procesor P6100, który jest dużo słabszy i nawet nie wiem czy ma wirtualizację sprzętową. Tak jak napisałem w x-komie nic nie ryzykujesz i gdyby okazał się tragiczny to możesz zawsze zwrócić. Inna sprawa, że gdyby to był fatalny model to nie złożyli by zamówienia na ponad 100 sztuk. Gdybym teraz musiał kupować laptopa za taką kwotę to spróbowałbym tego Acera. Co do Gnome3 to punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Jak dla mnie to już teraz jest to środowisko używalne i mimo że wcześniej siedziałem przez prawie rok na KDE4 to teraz nawet nie myślę o powrocie. To środowisko ma wszystko czego potrzebuję i nic ponad to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Wrzesień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2011 Zgadzam sie z Toba w kwestii srodowiska gr. Pamietam jeszcze jak nikt nie wiedzial jak bedzie wygladal gnome-shell a do wyboru bylo gnome2 i kde. Ja musialem trafic na poczatki kde4 i tez mówilem ze to sie nie nadaje do normalnej pracy bo co jakis czas cos sie krzaczylo. No i odszczekuje na kde siedzi mi sie swietnie. Mam nadzieje ze developerzy gnome obiora dobry kierunek rozwoju i kiedys bede mial wybór. Mam swiadomosc ze nikt sie jeszcze taki nie narodzial aby wszystkim dogodzil. Co do lapka przed chwila zlozylem zamówienie i czekam na dostawe. Naprawde zalezy mi na sprzetowej wirtualizacji bo uwazam ze kvm-qemu jest oprócz xena jedynym godnym przeciwnikiem vmware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi