Jump to content

Kadu 0.10.0

przemal
 Share

Recommended Posts

Witam,

Jak zobaczyłem nową wersję Kadu to myślałem, że do przygotowania paczek wystarczy tylko w specu zmienić numer wersji i odpalić rpmbuild.

Jednak po pierwszym błędzie i dokładniejszym zapoznaniu się ze zmianami w nowej wersji okazało się, że będzie to odrobinę bardziej czasochłonne :)

Od wersji 0.10.0 pluginy można budować oddzielnie, także zewnętrzne moduły przenoszę do nowych paczek (jeszcze nie gotowe).

Przy okazji wszystkie wewnętrzne pluginy przeniosłem do pod-paczek co wprowadza trochę zamieszania ale za to daje większą kontrolę nad tym co instalujemy.

Aby wszystko było cacy muszę jeszcze uzupełnić opisy do pod-paczek ale zanim to zrobię chciałbym się dowiedzieć co myślicie o tym podziale.

Paczki 64 bitowe i speca (z brakującymi opisami) można pobrać tutaj.

• Upvote 4

Podstawa to paczka kadu + paczka z protokołem (a właściwie dwie jak ktoś chce mieć GG i Jabbera) i to wystarcza, żeby działało, ale ja np. lubię minimalizować do ikony w trayu, ale nie mogę trafić na paczkę odpowiedzialną za to. Myślałem, że to może te z "docking" w nazwie ale coś nie bardzo poszło.

Na szczęście nie mam problemu, bo jeśli już korzystam z kadu, to wersja z repo w zupełności mi wystarcza.

• 1 month later...
A które paczki są wymagane, żeby Kadu działało?

libgadu na 128%

A tak to może być jeszcze potrzebna paczka bodajże qt jakaś, był taki błąd w dawnych wersjach, że niby miało działać a trzeba było jeszcze jedną paczkę zainstalować ręcznie bo nie była "wymieniona" w zależnościach a bez niej ani rusz

WalDo - docking chyba jest "podstawką", by w ogóle mówić o dokowaniu, dodatkowo przyda Ci się qt4_docking na przykład (mam załadowany docking i qt4_docking i dokowanie działa jak należy)

przemal - głosuję całkowicie "za" podziałem modułów do paczek, daje to dużą kontrolę co tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT nam jest potrzebne i zachowuje niepisaną "zasadę" Fedory :P (w OSX było tak, że była jedna gigant paczka z większością modułów i nic po za tym, zero swobody <_< )