Skocz do zawartości

Klawiarura Numeryczna Przy Starcie F15

stp

Rekomendowane odpowiedzi

Z powodu zmiany dysku ponownie stawiałem F15 (z Gnome 3). Instalacja przebiegła pomyślnie. By zachować ustawienia z poprzedniej instalacji skopiowałem katalog Home. I wszystko jest ok prócz jednej rzeczy. Tym razem przy starcie systemu nie jest aktywna klawiatura numeryczna. Konieczne jest za każdym razem włączanie jej przez NumLock. Oczywiście nie jest jakimś problemem, ale przyzwyczajony byłem, że klawiatura numeryczna jest aktywna po uruchomieniu systemu. Ciekawi mnie dlaczego tak się stało i czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego "problemu"?

Milo jest jesli osoba pytajaca postara sie sama znalezc odpowiedz zanim zada pytanie <_< Przeszukaj forum, bo byly juz takie tematy. To nie jest takie trudne i nic nie boli

http://www.google.pl/search?gcx=w&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=num.lock+%2Bfedora#sclient=psy-ab&hl=pl&safe=off&source=hp&q=site%3Afedora.pl%20num.lock%20&pbx=1&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=b0d0d88c0dc2126e&biw=1280&bih=910&pf=p&pdl=3000

Najprostszym rozwiazaniem jest skorzystanie z polecenia numlockx umieszczonego np. w /etc/rc.local

Dlaczego Num Lock u Ciebie sie nie wlacza, to powinienes siebie pytac, bo tylko Ty wiesz co robiles w swoim systemie ;)

BTW. sprawdzales, ze klawiatura numeryczna naprawde nie dziala? Moze tylko dioda nie swieci?

Miło jest jeśli osoba pytająca postara się sama znaleźć odpowiedź zanim zada pytanie <_< Przeszukaj forum, bo były już takie tematy. To nie jest takie trudne i nic nie boli

http://www.google.pl/search?gcx=w&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=num.lock+%2Bfedora#sclient=psy-ab&hl=pl&safe=off&source=hp&q=site%3Afedora.pl%20num.lock%20&pbx=1&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=b0d0d88c0dc2126e&biw=1280&bih=910&pf=p&pdl=3000

Najprostszym rozwiązaniem jest skorzystanie z polecenia numlockx umieszczonego np. w /etc/rc.local

Dlaczego Num Lock u Ciebie się nie włącza, to powinieneś siebie pytać, bo tylko Ty wiesz co robiłeś w swoim systemie ;)

BTW. sprawdzałeś, ze klawiatura numeryczna naprawdę nie działa? Może tylko dioda nie świeci?

Oczywiście, że szukałem. Zawsze tak robię. Widać jednak tym razem mało skutecznie. Zbyt słabo uściśliłem problem. W odpowiedziach nie interesowały mnie "dyskusje" między ekspertem a użytkownikiem, sposób pod KDE czy mało dla mnie zrozumiałe dopisywanie odpowiednich linii w systemie.

Po zainstalowaniu numlockx wszystko działa. Oczywiście zagadką dla mnie pozostaje dlaczego musiałem to robić kiedy nic w systemie nie kombinowałem. Choć z drugiej strony system parę razy mnie zaskoczył - szczególnie po aktualizacjach.

Dzięki. Pozdrawiam.