moorray Napisano Październik 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2011 Witam, w przypadku niektórych klawiatur USB występuje problem polegający na tym, że urządzenie przestaje odpowiadać po przejściu komputera w stan wstrzymania i wybudzeniu. Postanowiłem to naprawić w ramach zaliczenia przedmiotu Sam posiadam taką klawiaturę[1], ale jest to dość radosne urządzenie i trudno wysnuwać na jego podstawie jakieś wnioski. Szukam więc innych urządzeń, mam nadzieję prostszych, z którymi jest podobny problem. Wiem, że takie urządzenia istnieją, bo widziałem w necie prośby o pomoc, niestety nikt nie podawał modeli. Jeśli macie klawy USB, kliknijcie Uśpij, wybudźcie i miejmy nadzieję, że Wam się zawiesi! Do całkowitej czołobitności doprowadziłby mnie również ktoś, kto ma takiego samego Geniusa jak ja i sprawdzi, czy też mu się wiesza. [1] Genius Ergomedia 700 / KYE 4D / 05d5:8001 Super Gate Technology Co., Ltd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2011 Najczęściej wystarczy stworzyć wykonywalny skrypt /etc/pm/sleep.d/ z SUSPEND_MODULES jak tu https://wiki.archlinux.org/index.php/Pm-utils#Advanced_Configuration Moduły, które chcesz uśpić to ehci_hcd, uhci_hcd może ahci i inne odpowiedzialne za usb. Przy wybudzaniu system załaduje wcześniej uśpione moduły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Październik 11, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2011 Najczęściej wystarczy stworzyć wykonywalny skrypt /etc/pm/sleep.d/ z SUSPEND_MODULES jak tu https://wiki.archlinux.org/index.php/Pm-utils#Advanced_Configuration Moduły, które chcesz uśpić to ehci_hcd, uhci_hcd może ahci i inne odpowiedzialne za usb. Przy wybudzaniu system załaduje wcześniej uśpione moduły. To takie trochę programowe wyjęcie kabla Chodzi mi o to, żeby sterownik urządzenia sam potrafił przywrócić je do działania po wstrzymaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi