Szarik Napisano Październik 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2011 Witam Na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem zielony w Fedorze Mam problem ze sterownikami do karty graficznej VIA Chrome9 w Fujitsu Siemens Amilo Li 1705, a właściwie z ich brakiem... Nigdzie nie mogę ich znaleźć.. Szukałem o tym w internecie ale nic nie znalazłem ;/. W razie potrzeby większych informacji proszę pisać . Z góry dzięki za pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2011 Raczej ich nie ma. Są tylko te co są w systemie i nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Październik 22, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2011 Mam sterowniki OpenChrome, ale nie mam akceleracji 3d... Jak wlaczyc ta akceleracje? PS A temacie zle napisalem, VIA Chrome9 a nie 8 jak napisalem w temacie, w pierwszym poscie jest poprawna nazwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2011 Jest jeszcze Unichrome, ale z tego co się orientuję to oba są dosyć wolno rozwijane. Nie wiem czy coś sensownego z tego będzie na Twoim laptopie. Ale spróbuj ten Unichrome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Październik 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 A napisałbyś gdzie to znaleźć i jak zainstalować, bo nie mogę znaleźć...? Byłbym wdzięczny i plusik oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 Sprawdziłem i oba sterowniki nie są już od dawna rozwijane. Później zakończył się rozwój openchrome, bo w 2009 http://www.openchrome.org/releases/ Openchrome jest tylko utrzymywany przy życiu, nic poza tym. Unichrome nie ma nawet w repozytorium, bo to inna epoka. Na całe szczęście nikt już nie produkuje laptopów z chipsetem VIA, a nawet kiedyś produkowano ich niewiele. W czasach, kiedy laptopy są tańsze nawet od komputerów stacjonarnych chyba wszyscy developerzy dawno pozbyli się tych z grafikami Chrome i po prostu nikt się tym nie zajmuje. Pomyśl nad nowy sprzętem. O komfortową pracę na tym laptopie naprawdę będzie bardzo trudno. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Październik 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 A jest jakikolwiek sposób na uruchomienie akceleracji 3d? Na nowy sprzęt mnie niestety nie stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 Raczej nic sensownego na dzisiejszych linuksach z tą kartą nie zrobisz. Przy normalnej pracy akceleracja 3D właściwie nie jest Ci potrzebna, liczy się akceleracja 2D, która na pewno też nie jest mocną stroną sterowników do tych kart. Trudno mi cokolwiek radzić, bo styczność z laptopem FS z chipsetem VIA miałem przez tydzień i już wtedy fabrycznie nowy sprzęt był dla mnie śmieciem (przynajmniej na linuksie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Październik 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2011 No to nie miło... A akceleracja 2d na openchrome działa, czy trzeba coś do instalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi