Skocz do zawartości

Fedora 14 Via Chrome8

Szarik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem zielony w Fedorze ;)

Mam problem ze sterownikami do karty graficznej VIA Chrome9 w Fujitsu Siemens Amilo Li 1705, a właściwie z ich brakiem...

Nigdzie nie mogę ich znaleźć..

Szukałem o tym w internecie ale nic nie znalazłem ;/.

W razie potrzeby większych informacji proszę pisać :).

Z góry dzięki za pomoc ;).

Sprawdziłem i oba sterowniki nie są już od dawna rozwijane. Później zakończył się rozwój openchrome, bo w 2009 http://www.openchrome.org/releases/ Openchrome jest tylko utrzymywany przy życiu, nic poza tym.

Unichrome nie ma nawet w repozytorium, bo to inna epoka. Na całe szczęście nikt już nie produkuje laptopów z chipsetem VIA, a nawet kiedyś produkowano ich niewiele. W czasach, kiedy laptopy są tańsze nawet od komputerów stacjonarnych chyba wszyscy developerzy dawno pozbyli się tych z grafikami Chrome i po prostu nikt się tym nie zajmuje.

Pomyśl nad nowy sprzętem. O komfortową pracę na tym laptopie naprawdę będzie bardzo trudno.

• Upvote 1

Raczej nic sensownego na dzisiejszych linuksach z tą kartą nie zrobisz. Przy normalnej pracy akceleracja 3D właściwie nie jest Ci potrzebna, liczy się akceleracja 2D, która na pewno też nie jest mocną stroną sterowników do tych kart.

Trudno mi cokolwiek radzić, bo styczność z laptopem FS z chipsetem VIA miałem przez tydzień i już wtedy fabrycznie nowy sprzęt był dla mnie śmieciem (przynajmniej na linuksie).