godzilla1954 Napisano Listopad 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2011 Witam! Tak jak w temacie, po wstawieniu w pierwszej linii skryptu Pythona: #!/usr/bin/env python nie daje pożądanego efektu, konsola wywala mi coś takiego: ./test1.py: line 1: #!/usr/bin/env/python: No such file or directory Zastosowanie !#/usr/bin/python daje podobny rezultat. Nie jest to raczej kwestia komputera (na poprzednim laptopie z fedorą miałem to samo), ani tego konkretnego pliku, dzieje się tak w każdym skrypcie Pythona. Polecenie 'whereis python' daje: python: /usr/bin/python2.7 /usr/bin/python /usr/lib/python2.7 /usr/include/python2.7 a 'which python': /usr/bin/python Jakieś pomysły dlaczego tak może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2011 Po pierwsze, zdecyduj sie i okresl pytanie/problem poprawnie Najpierw piszesz o: #!/usr/bin/env python (co powinno byc poprawne) Potem pokazujesz blad o: #!/usr/bin/env/python (wpis bledny) a na koniec mieszasz kolejnosc znaków: !#/usr/bin/python Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzilla1954 Napisano Listopad 7, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2011 (edytowane) Ok, sorry, po prostu próbowalem róznych kombinacji i zamiescilem kod nie tego, co trzeba. Wiec dla jasnosci, pierwsza linia pliku wyglada tak: #!/usr/bin/env python Na co konsola wypluwa: ./test1.py: line 1: #!/usr/bin/env: No such file or directory I oczywiscie piszac: !#/usr/bin/python mialem na mysli: #!/usr/bin/python Literówka, mój blad. EDIT: Powyzsze testy przeprowadzalem na plikach kodowanych w UTF-8. Co ciekawe, po zmianie kodowania na ascii wszystko smiga; wnioskuje wiec, ze ma to cos wspólnego z kodowaniem bialych znaków. Problem mozna uznac za czesciowo rozwiazany, aczkolwiek nurtuje mnie pytanie czy da sie go rozwiazac w inny sposób, nie rezygnujac przy tym z UTF-8? Edytowane Listopad 7, 2011 przez godzilla1954 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Listopad 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2011 Zobacz czy python2 zadziała, na Arch mum Pythona 2.7 i 3. Dla starszych skryptów musiałem zamieniać python na python2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2011 Na Fedorze jest link pyhton2 na python, więc nie powinno mieć wpływu [waldo@F16 ~]$ ls -l /usr/bin/python* -rwxr-xr-x. 2 root root 9496 10-27 03:42 /usr/bin/python lrwxrwxrwx. 1 root root 6 11-02 17:53 /usr/bin/python2 -> python -rwxr-xr-x. 2 root root 9496 10-27 03:42 /usr/bin/python2.7 -rwxr-xr-x. 1 root root 1785 10-27 03:41 /usr/bin/python2.7-config lrwxrwxrwx. 1 root root 16 11-02 17:58 /usr/bin/python-config -> python2.7-config Próba na python2.7 tez raczej nie będzie miała znaczenia, bo to to samo [waldo@F16 ~]$ diff /usr/bin/python /usr/bin/python2.7 [waldo@F16 ~]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi