slabypingwin Napisano Listopad 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2011 Dosłownie kilka minut temu zainstalowałem F 16 z płytki live CD - KDE - 64-bit Dodałem repo rpmfuzion . Gdy dałem YUM UPDATE to mam tak ; [darek@localhost ~]$ sudo yum updateLoaded plugins: langpacks, presto, refresh-packagekit Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running as pid 2250. Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit... The other application is: PackageKit Memory : 100 M RSS (423 MB VSZ) Started: Wed Nov 9 08:17:40 2011 - 00:24 ago State : Running, pid: 2250 Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit... The other application is: PackageKit Memory : 100 M RSS (423 MB VSZ) Started: Wed Nov 9 08:17:40 2011 - 00:26 ago State : Running, pid: 2250 Proszę o pomoc . Żaden graficzny kpackagekit nie jest uruchomiony .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2011 Za to w tle i tak dziala automatyczna aktualizacja. Komunikat jest oczywisty. Nie kpackagekit tylko The other application is: PackageKitSprawdz procesy i wlaczone uslugi. Prawdopodobnie systemctl status PackageKit.service albo wyszukaj odpowiednia usluge systemctl -a | grep service [EDIT] I na wszelki wypadek usun wtyczke "refresh-packagekit", chociaz to nie powinno miec znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Listopad 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2011 Dzięki WalDo za szybką reakcję Problem już rozwiązany ; krótko po napisaniu pierwszego posta pojawiła się w obszarze powiadomień ikonka z informacją o dostępnych aktualizacjach . Zamknąłem to powiadomienie i teraz instalowanie poprzez Yum-a idzie już normalnie . Niestety pomimo dodania repo rpmfuzion nie ma paklietów [a]kmod-catalyst. A na domyślnym module RADEON panel LED w lapku jest podświetlony na maximum i nie można tego zmienić ani poprzez kombinację typu Fn+kursory orawo/lewo ani poprzez ustawienia zarządszania energią !! Dobrze że choć zynadd... działa prawidłowo i programy DVB-T poprzez kaffeine też działają Boję się tylko momentu gdy najpierw w repo pojawi się moduł akmod-catalyst a dopiero po min będzie kmod-catalyst i oba się pogryzą ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2011 [...] oba się pogryzą ... Nie pogryzą się. akmod-catalyst utworzy paczkę z odpowiednią wersją. Jeśli utworzona lokalnie przez akmods paczka kmod-catalyst będzie starsza to zostanie nadgrana (to chyba dobrze, prawda?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi