Skocz do zawartości

Okno Wyboru Systemu

Geto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na moim komputerze mam zainstalowane 2 systemy operacyjne: Windowsa XP oraz Fedore 15. Sprawa wyglada tak, ze pod dlugim nie korzystaniu z Fedory chcialem ponownie ja odpalic i przeniesc sie na stale. Niestety, ekran wybierania systemu po prostu zniknal, przestal sie pojawiac na starcie. Nie wylaczalem go ani nic, po prostu w pewnym momencie komputer zaczal go pomijac. Czy ma ktos pomysl w jaki sposob moglbym go wywolac?

Pozdrawiam!

I przepraszam za brak polskich znakow.

Tak, dokladnie tak.

EDIT: Probowalem przywrocic GRUBa wg tego poradnika, lecz nic z tego. Po wlozeniu plyty LiveCD i zresetowaniu komputera nacisnalem ESC, tak jak bylo napisane, pojawil sie "boot:", ale po wpisaniu "linux rescue" wyskakiwal blad, niestety zapomnialem spisac jaki dokladnie.

Pozdrawiam

Z poziomu livecd jest troszkę inaczej. Po normalnym uruchomieniu livecd

su -
mount /dev/sdaX /mnt # sdaX - partycja na której jest Fedora
mount /dev/sdaY /mnt/boot # sdaY - partycja /boot jeśli taką posiadasz
mount --bind /dev /mnt/dev
chroot /mnt
grub-install /dev/sda

Ja zacząłbym jednak tylko od zamontowania partycji linuksowych i sprawdzenia pliku grub.conf (/mnt/boot/grub/grub.conf ) Skoro nie instalowałeś Windowsa, to grub nie mógł tak po prostu zniknąć. Zobacz na ile ustawiony jest timeout. Może masz kilka dysków i przestawiona jest kolejność bootowania.

A, jeśli mogę zadać takie bardzo głupie pytanie:

Jak mam sprawdzić to X i Y? W jaki sposób mam je spisać? Jako litera, numer? Gdzie sprawdzić co dokładnie mam tam wpisać?

Czyli, w tej chwili mam wykonać dokładnie polecenia:

su -
mount /dev/sdaY /mnt/boot/grub/grub.conf

Tak?

W światku linuxowym jestem totalnym świeżakiem, więc chyba prosiłbym jak abel krowie.

W ogóle nie zrozumiałem jak wprowadzić komendę do zamontowania tego pliku grub.conf. Ma ona wyglądać w ten sposób?

chroot /mnt/boot/grub/grub.conf

Po wcześniejszym zamontowaniem dysków, oczywiście. Chyba, że w ogóle nie zrozumiałem intencji tych komend, więc jeśli ktoś miałby na tyle cierpliwości i wytłumaczenie mi.. Byłbym dozgonnie wdzięczny :)

Przeciez sokar620 podal polecenia do wykorzystania. Musisz tylko dowiedziec sie na jakiej partycji masz zainstalowany system.

Nie licz, ze ktos tutaj poprowadzi dla Ciebie wyklad "Podstawy Linuksa" - musisz troche pogrzebac w sieci.

Przykladowe wyjscie polecenia "df"

System plików      bl.  1K B        uzyte dostepne %uz. zamont. na
rootfs                 7600608   2751952   4462560  39% /
udev                    247704         0    247704   0% /dev
tmpfs                   254768       236    254532   1% /dev/shm
tmpfs                   254768       636    254132   1% /run
/dev/sda2              7600608   2751952   4462560  39% /
tmpfs                   254768         0    254768   0% /sys/fs/cgroup
tmpfs                   254768         0    254768   0% /media
/dev/sda1               148742     64730     76332  46% /boot
/dev/sda2              7600608   2751952   4462560  39% /tmp
/dev/sda2              7600608   2751952   4462560  39% /var/tmp
/dev/sda2              7600608   2751952   4462560  39% /home

W tym przypadku partycja z Fedora to /dev/sda2, bo zamontowana na /

/dev/sda1 zamontowny na /boot

Sprawdz jak to wyglada u Ciebie wstaw odpowiednie numerki pod X i Y. Powodzenia.

[EDIT]

Przeczytaj dokladnie poradnik jak odzyskac GRUBa. Sprawdz czy znajdziesz tam chocby slowo o LiveCD.

Edytowane przez WalDo

Wiem, że podał polecenia, ale dodał, że na początku zrobiłby tak i tak, a ja się wtedy troche zamotałem.

Dobrze, czyli partycja /tmp to jest ta z fedorą, zapamiętam :)

Chciałbym jeszcze spytać, bo znalazłem w sieci coś takiego i zastanawiam się czy w moim przypadku by to nie pomogło. Jest to instalacja GRUBa poprzez Windowsa, więc myślę, że całkiem wygodnie w tej chwili. Czy to się nada?

Pozdrawiam

Dobrze, czyli partycja /tmp to jest ta z fedora, zapamietam :)
A skad wyciagnales taki wniosek? Nie kojarzy Ci sie "tmp" z "temporary"? I dlaczego /tmp a nie np. /home? albo /var/tmp? Napisalem, która to jest partycja z Fedora i dlaczego.

Naprawde poszukaj jakiejs strony z podstawami Linuksa (na naszej wiki pewnie znajdziesz kilka linków). Zapoznaj sie z hierarchia katalogów w systemie.

Wracajac do problemu przywracania GRUBa, to jeszcze raz radze skorzystac z plyty instalacyjnej a nie z LiveCD - o wiele prostsze i instrukcja krok po kroku spisana, chociaz sadzac po Twoich wpisach mam watpliwosci czy przeczytales ja ze zrozumieniem.

Czytałem pobieżnie ale...

Może po prostu skrócił się timeout (nie wiem jaki GRUB był w F15 - nie używałem długo, kiedyś istniała opcja jak #hidemenu). W każdym razie jak to wygląda - GRUB się nie pokazuje, od razu ładuje się Windows?

jeśli to jest powodem, to spróbuj po prostu wcisnąć [↓] tuż po BIOS-ie a jeszcze przed tym jak zobaczysz ekran windowsa. Oczywiście to tylko jeśli GRUB nadal istnieje...

Okej. To po kolei:

1. Strzałka w dół nie działa.

2. Po wklepaniu "df" do terminalu dostałem taki oto wynik:

Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
rootfs                 4128448   2233900   1852616  55% /
udev                    762924         0    762924   0% /dev
tmpfs                   769712       400    769312   1% /dev/shm
tmpfs                   769712       688    769024   1% /run
/dev/sr0                579706    579706         0 100% /run/initramfs/live
/dev/mapper/live-rw    4128448   2233900   1852616  55% /
tmpfs                   769712         0    769712   0% /sys/fs/cgroup
tmpfs                   769712         0    769712   0% /media
/dev/sr0                579706    579706         0 100% /mnt/live
varcacheyum             769712         0    769712   0% /var/cache/yum
/tmp                    769712        12    769700   1% /tmp
vartmp                  769712         0    769712   0% /var/tmp
/tmp                    769712        12    769700   1% /tmp
vartmp                  769712         0    769712   0% /var/tmp
/dev/mapper/live-rw    4128448   2233900   1852616  55% /home

Wydaje mi się, że on nie pokazał mi mojego dysku, a tylko LiveCD. Pewnie się mylę, ucieszyłbym się gdybyście mnie poprawili :)

Żeby znaleźć swoje dyski, pomyślałem, że wejdę w instalację Fedory i tam sprawdzę jak wyglądają moje partycje, wziąłem "Create Custom Layout" i wyskakują mi moje dyski, z tym, że wszystkie linuxowe są traktowane jako jednakowe, nie ma żadnej informacji, który to który. Wziąłem więc, w moim przypadku sda2, gdyż z tego co pamiętam (zorientowałem się po wielkości) to właśnie jego uczyniłem bootem. Wykonałem więc komendy podane przez sokar620, lecz wyszło mi:

[root@localhost ~]# su -
[root@localhost ~]# mount /dev/sda3 /mnt
[root@localhost ~]# mount /dev/sda2 /mnt/boot
[root@localhost ~]# mount --bind /dev /mnt/dev
[root@localhost ~]# chroot /mnt
[root@localhost /]# grub-install /dev/sda
df: Warning: cannot read table of mounted file systems: No such file or directory
Could not find device for 

Rozumiem, że ostatnią deską ratunku jest płyta instalacyjna?

Fakt, wygłupiłem się, najpierw napisałem zanim popatrzyłem na te partycje, za co mi troche głupio.

Pozdrawiam.

Trzeci i ostatni raz: sciagnij obraz wymieniony w → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB#GRUB_-_jak_odzyska.C4.87.3F oszczedzisz sobie klopotu, nam nuzacych pytan.

Tak masz racje - "df" z LiveCD pokazuje file systemy LiveCD - nie pomyslalem o tym.

Musialbys zamontowac partycje /dev/sda

Sprawdz "fdisk -l /dev/sda" jako root. Moze skojarzysz gdzie masz partycje Fedory i która jest zamontowana jako /