Skocz do zawartości

Pomyślny Preupgrade Z 14 Na 16

JanuszWo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pięknie przeszedłem z 14 na 16 za pomocą preupgrade. Wszystko zgodnie ze stroną http://fedoraproject.org/wiki/How_to_use_PreUpgrade

Jakieś zaburzenia drobne z zachowaniem okienek w kde przy zmianie rozmiarów... Wytrzymam.

Nie wiem tylko, co zrobić z wynikami polecenia: find / -print | egrep "rpm(new|save)$" Otrzymałem:

[root@localhost ~]# find / -print | egrep "rpm(new|save)$"

/var/lib/kdm/backgroundrc.rpmnew

/var/lib/kdm/backgroundrc.rpmsave

/etc/selinux/targeted/contexts/files/file_contexts.local.rpmnew

/etc/selinux/targeted/modules/active/seusers.final.rpmnew

/etc/selinux/targeted/seusers.rpmnew

/etc/login.defs.rpmnew

/etc/yum.conf.rpmnew

/etc/smart/channels/remi.channel.rpmsave

/etc/nsswitch.conf.rpmnew

/etc/kde/kdm/kdmrc.rpmsave

/etc/kde/kdm/kdmrc.rpmnew

/etc/mime.types.rpmnew

/etc/sssd/sssd.conf.rpmnew

/etc/inittab.rpmnew

/etc/services.rpmnew

find: `/home/aanu/.gvfs': Brak dostępu

Naprawiać ręcznie, czy co? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

JanuszWo

.rpmsave to domyślny, przestarzały plik konfiguracyjny (w F14 wyglądał inaczej niż w F16). Możesz usunąć.

.rpmnew pojawia się, gdy Ty zmodyfikowałeś domyślny plik i system, żeby nie nadpisać Twoich ustawień wgrywa nowy domyślny plik pod tą nazwą. Powinieneś porównać zawartość. Pliki konfiguracyjne zmieniają się z wersją, nigdy nie wiesz co Cię ominęło :)

Dzięki panowie!

Czyli mam sobie wszystko ręcznie poedytować... Obejrzeć, przemyśleć, poanalizować. Super! Jak migracja to tylko całkowicie transparentna! Żadnych tam niedomówień! Wszystko sobie przejrzyj użytkowniku! B R A W O! Już się nie mogę doczekać, aż spokojnie wszystko ustawię z palca... <ironia>

Pozdrawiam - JanuszWo

Zawsze mozesz napisac zespól regul jak maja sie zachowywac narzedzia aktualizacji. To przeciez jest Open Source. Nalezalo by przejze dla kazdego pliku jego zawartosc, porównac z nowym, wiedziec co sie zmienilo i podjac odpowiednie dzialania (np. o wersji takiej i takiej nie uzywa sie juz takiego parametru, albo od wersji X wprowadzono dodatkowa mozliwosc), ale nalezy pamietac ze szkodnicy sami czesto powaznie edytuja te pliki dla wlasnych potrzeb (np. samba). Mozna podejmowac interakcje z uzytkownikiem, ale tez nalezy uszanowac opcje --cisza&spokój.

A tak w ogóle to osoba budujaca paczke/aplikacje moze w odpowiednich miejscach umiescic reguly które beda wykonywaly odpowiednie dzialania na plikach konfiguracyjnych.

Zatem nie ma rzeczy nie do zrobienia ;)