Skocz do zawartości

Klawiatura Laptopa W F16

skullman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki dość nietypowy problem. Na laptopie Asus x53e zainstalowałem Fedorę 16 x86_64. Wybrałem opcję instalacji minimalej bo moja żona chce KDE. No i ładnie pięknie, zainstalowałem KDE, X-y (a raczej wymagane pakiety do myszy touchpada grafiki i klawiatury) i niby wszystko ładnie pięknie tylko nie działa mi klawiatura po starcie X-ów. Mysz touchpad są OK a klawiatura nie działa. Znaczy działają klawisze funkcyjne dostępne po wciśnięciu niebieskiego Fn. Żeby ubiec pytanie złośliwych: tak konfigurowałem X-y. Zabawa opcjami klawiatury w ustawieniach kde nic nie daje. Po wpisaniu startx gasną lampki od cpaslock i numlock i to koniec klawiatury a po wylogowaniu z x-ów znowu wszystko działa. Już mnie łeb od tego boli :/ Wie może ktoś co może być na rzeczy??

Od do urządzeń typu mysz czy klawiatura używa się sterownika evdev http://en.wikipedia.org/wiki/Evdev

Nie musisz nawet instalować klasycznych sterowników do touchpada, myszy czy klawiatury.

Napisałem, że poinstalowałem to i owo jak trzeba. Miałem już slackware ponad dwa lata i gentoo przez długi czas a od czterech lat debian testing ale czasami distra takie jak openSUSe czy Fedora sprawiają, że mam wrażenie, że jestem nowy w temacie. W każdym bądź razie temat obszedłem szerokim łukiem i zainstalowałem z liveCD, tylko więcej czasu trzeba było poświęcić na wyczyszczenie tego ze śmieci niż postawić system z minimala. W każdym bądź razie działa. Temat można zamknąć.