webon Napisano Styczeń 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2012 Witam Zainstalowałem ostatnio na nowym sprzęcie HP Fedore 16 Nie działa mikrofon tylni oraz przedni w skype. Wiem ze to ogolnie znany i poruszany problem jednak w tym przypadku pracuje jeszcze na 3 innych maszynach i tam działa - maja inną kartę dźwiękową, 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05) Po włączeniu arecord nie widać aby mikrofon działał. Podłączyłem więc kamerę zew: Bus 001 Device 003: ID 046d:0819 Logitech, Inc. Webcam C210 Tutaj arecord faktycznie pokazuje ze mikrofon działa jednak skype nadal nie łapie z takim ustawieniem. Domyślniej używam kde ustawiłem kamerę usb jak główny input dźwięku. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy mikrofon wbudowany działa poprawnie? alsa-info pokazuje poprawne ustawienia to samo amixer, alsamixer, pavucontrol. Capture jest włączymy a ja jedynie przy podkręceniu boost słyszę większe szumy - co chyba oznaczać powinno że mikrofon działa. Linux localhost.localdomain 3.1.6-1.fc16.x86_64 #1 SMP Wed Dec 21 22:41:17 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux 2 Pytanie czy warto wywalić pulse-audio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2012 Najlepiej to w Audacity. Możesz w nim wybierać, na której karcie chcesz nagrywać, którą odtwarzać. Jeszcze na F15 na jakimś starym HP udało mi się ożywić wszystkie wejścia/wyjścia metodą http://wiki.fedora.pl/wiki/Brak_d%C5%BAwi%C4%99ku_w_og%C3%B3le_lub_tylko_na_niekt%C3%B3rych_wyj%C5%9Bciach_np._s%C5%82uchawkowym PA zostaw. Przecież to nic nie zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Styczeń 2, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2012 Dzięki program pomógł tzn kamera działa a mikrofon mam chyba zrypany. bo obsługa jest w moim kernelu **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 1: Intel [HDA Intel], device 0: ALC662 rev1 Analog [ALC662 rev1 Analog] Subdevices: 0/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: Intel [HDA Intel], device 3: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPB Napisano Styczeń 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2012 Heja Skype w Fedorze miał jeden ciekawy feature, jeśli sygnał z mikrofonu był za głośny to go z automatu przyciszał, lub inaczej, ścinał za wysokie rejestry. w efekcie jeśli masz za mocno ustawiony mikro to możesz słyszeć wspomniane szumy Nie akceptował też wszystkich wejść w mikrofonie, dlatego warto je zmieniać i zobaczyć na którym działa Proponuje pobawić się z Testing service zmniejszając po kawałku głośność w preferencjach dźwięku, przejść skale bez dolnych rejestrów,sprawdzając czy coś łapie, to tak przejechać na jednym złączy i na drugim. i tak na przykładach dwóch komputerów: wartość na "złączu", u mnie działa microphone 1, u przyszłej teściowej microphone 2. u mnie suwak "głośność na wejściu" tuż przed oznaczeniem 100%, u teściowej gdzieś w 2/3 do owej setki. Daj znać czy to o to chodziło. jak usłyszysz więcej strzałów czy pyknięć w mikro to znaczy że jesteś blisko. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi