maximus76 Napisano Styczeń 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2012 Witam Jestem zupełnie świezym użytkownikiem linuksa (Fedora 16 x64) , mając już nieco dość windowsa sciągnąłem obraz iso , zainstalowałem i wbrew opiniom kilku znajomych ( jaki to ten linux jest beee , bo niby trzeba tygodnie nad terminalem spędzić żeby cokolwiek skonfigurować ) wszystko działa jak należy , ( kamera , czytnik SD card a nawet taki egzotyk jak przycisk wyłącznia touchpada ) i to wszystko po kilkunastominutowej instalacji , jedynym moim zmartwieniem jak na razie jest dżwięk. Laptop ten posiada wbudowanych 6 głośników w systemie 5.1 , kodek ALC889 na Intel HD Audio , w USTAWIENIACH DZWIĘKU w zakładce sprzęt wybieram Wewnetrzny dżwięk i profil analogowy surround 5.1 output + analogowe stereo input , dalej TEST GŁOŚNIKÓW - bardzo ładnie pokazuje wybraną konfigurację i tu zaczynają sie schodki bo klikam po kolei wszystkie 6 , a grają tylko 2 przednie kanały , lewy i prawy. Ciekawostką (być może tylko dla mnie ) jest fakt , że jednocześnie w oknie programu KONTROLA GŁOŚNOŚCI PULSEAUDIO , zakładka Urządzenia wyjsciowe , pod suwakami potencjometrów każdego kanału jest jeszcze pasek pokazujący cos jakby głośność czy coś , który ożywa przy testowaniu każdego głośnika , nawet tych "niemych". Wygląda jakby wszytkie grały ale gdzie idzie dżwięk to nie wiem. Głośniki na 100% sprawne - mam jeszcze win7 pod którym wszystko dziala . Od 3 dni probuje znalezć rozwiązanie , włącznie z instalacją ubuntu 11.10 ale tam jest jeszcze gorzej , wiec zwracam się z prośbą o jakieś łopatologiczne wyłożenie problemu i pomoc w jego rozwiązaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2012 Pewnie to https://wiki.archlinux.org/index.php/Pulseaudio#Surround_sound_systems Co do ustawień dźwięku to wygodny jest konsolowy alsamixer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maximus76 Napisano Styczeń 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2012 Dzięki za zainteresowanie tematem , oto co zrobiłem do tej pory : Pierwsze uruchomienie alsamixer , tuż po instalacji dało błąd : Naruszenie ochrony pamięci (core dumped) , po aktualizacji całej Fedory alsamixer ruszył z domyslna kartą : Pulseaudio oraz chipem : Pulseaudio i tylko 1 potencjometrem : master Nastepnie zmieniłem "default-sample-channels" z 2 na 6 w pliku deamon.conf co odbyło się z małymi "przebojami" , ale udało się zapisać zmieniony plik. Oto te tzw. przeboje (gedit:2586): Gtk-WARNING **: Attempting to store changes into `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Failed to create file '/root/.local/share/recently-used.xbel.SROX7V': No such file or directory (gedit:2586): Gtk-WARNING **: Attempting to set the permissions of `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: No such file or directory ** (gedit:2586): CRITICAL **: gedit_spell_checker_language_to_key: assertion `lang != NULL' failed (gedit:2586): Gtk-WARNING **: Attempting to store changes into `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Failed to create file '/root/.local/share/recently-used.xbel.XC1M7V': No such file or directory (gedit:2586): Gtk-WARNING **: Attempting to set the permissions of `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: No such file or directory (gedit:2586): Gtk-WARNING **: Attempting to store changes into `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Failed to create file '/root/.local/share/recently-used.xbel.07ER7V': No such file or directory (gedit:2586): Gtk-WARNING **: Attempting to set the permissions of `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: No such file or directory [root@8935g ~]# Po restarcie alsamixer uruchomił się znowu z kartą Pulseaudio ,jednak tym razem były 4 potencjometry : Master front , Master rear , Master Center i Master woofer , czyli teoretycznie wszystko super , ale dalej grają tylko 2 przednie kanały .W alsamixer przełączyłem jeszcze kartę audio na Intel HD audio i na ostatniej pozycji :Channel przełączyłem z 2ch na 6ch , dalej bez zmian , działają tylko 2 przednie głośniki. Dodam jeszcze , ze przełączenie Intela z 2 na 6 kanałów pod ubuntu dało działające 4 głosniki przód lewy i prawy , center oraz woofer ale tam alsamixer w ogóle nie widział karty Pulseaudio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi