radzwi Napisano Styczeń 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2012 dziekuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2012 (edytowane) Przepraszam, ze tak brutalnie, ale które z tych tematów przeczytales? → http://www.google.pl/search?aq=f&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=Fedora+quota Edytowane Styczeń 22, 2012 przez WalDo gramatyka :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzwi Napisano Styczeń 22, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2012 dziekuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@jszubiak Napisano Styczeń 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2012 Hej, W PL masz świetną dokumentację pod nosem: /usr/share/man/pl/man1/quota.1.gz /usr/share/man/pl/man3/rquota.3.gz /usr/share/man/pl/man8/convertquota.8.gz /usr/share/man/pl/man8/edquota.8.gz /usr/share/man/pl/man8/quotacheck.8.gz /usr/share/man/pl/man8/quotaon.8.gz /usr/share/man/pl/man8/repquota.8.gz /usr/share/man/pl/man8/setquota.8.gz /usr/share/man/pl/man8/warnquota.8.gz dokumenty są w pakiecie "man-pages-pl" który pewno posiadasz. Pozdr. J.Sz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2012 Bez angielskiego faktycznie będzie ciężko. Obsługa quota jest włączona. W 4 krokach: Włączyć limity na każdej z Enable quotas per file system by modifying the /etc/fstab file. Remount the file system(s). Create the quota database files and generate the disk usage table. Assign quota policies. za dokumentacją → http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/14/html/Storage_Administration_Guide/ch-disk-quotas.html#s2-disk-quotas-enabling : Krok 1. Jako root, krzystając z edytora tekstowego, wyedytować plik /etc/fstab. Dodać opcje usrquota i/lub grpquota do filesystemu, na którym mają działać limity: /dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/VolGroup00/LogVol02 /home ext3 defaults,usrquota,grpquota 1 2 /dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0 . . . W tym przykładzie, partycja /home ma włączone limity zarówno dla użytkownika jak i dla grupy. Krok 2. Przemontuj /home. Krok 3. Przykładowo, jeśli limity użytkownika i grupy są włączone na /home należy utworzyć na /home pliki bazy: quotacheck -cug /home Generujemy tablice wykorzystania dysku na partycjach z włączonym kwotowaniem: quotacheck -avug Krok 4. Włączamy limity dla użytkownika: edquota testowy Włączamy limity dla grupy edquota -g grupatestowa Jeśli nie znasz edytora vi, to wcześniej zmień edytor polecenia edquota na jakiś przyjazny np. yum install nano export EDITOR=nano Dalej radź sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzwi Napisano Styczeń 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2012 dziekuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2012 Po pierwsze jaki masz problem z kopiowaniem z konsoli, że wklejasz tutaj idiotycznie wielkie obrazki? Zainstaluj pod Fedorą narzędzia VBoxGuestAdditions i włącz na VBox wymianę schowka miedzy gościem a gospodarzem. ALbo po prsotu pisz spod Fedory i wklejaj teksty między znaczniki [code][/code] Co do zaliczania, to Ci się zaliczenie nie należy, bo nie umiesz przeczytać, zrozumieć i wykonać 4-krokowej instrukcji Krok 2.Przemontuj /home. "Przemontuj" a nie "przejdź do". Jeśli nie widzisz różnicy, to "pała" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzwi Napisano Styczeń 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2012 Heh, myślałem, że jestem na "oślej łączce" forum fedory - widać się pomyliłem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2012 Heh, myślałem, że jestem na "oślej łączce" forum fedory - widać się pomyliłem. Nie pomyliłeś się, ale nawet na oślej łączce obowiązują pewne zasady m.in. znajomość podstawowych poleceń i funkcjonalności Linuksa. Tym bardziej jeśli ktoś się uczy linuksa w szkole. Zbyt późno niestety zorientowałem się w "typie" problemu. → http://rtfm.killfile.pl/#praca_domowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi