Skocz do zawartości

Jaki Jest Teraz Odpowiednik /Etc/Rc.Local?

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Fedora gna do przodu ze zmianami, kiedy nie używa się jej jakiś czas :) Chciałem dopisać na sztywno wartość 254 hdparm do rc.local i zgłupiałem, gdy go nie było :) Doczytałem jednak, że wystarczy stworzyć go najnormalniej w świecie w /etc lub /etc/rc.d, nazwać rc.local, dopisać co się chciało i działa. No więc...uruchomiłem system i na starcie przywitał mnie klik parkującej głowicy, także gdzieś czegoś nie doczytałem, lub metoda na to inna. Jak teraz dodawać to, co kiedyś dopisywało się właśnie tam?

$ cat /etc/rc.local 

#/bin/bash

hdparm -q -B 254 /dev/sda
hdparm -q -S 240 /dev/sda

Cos pamietam na koncu bylo jeszcze exit 0 lub return 0, ale pózno juz bylo, ja pliku od dawna na oczy nie widzialem, wiec glowy nie dam jak on dokladnie wygladal (fakt, teraz wpadlem na to, aby poszukac wzoru w google).

Cóz - wsadzilem pliczek do /etc/rc.d...ale znów przywital mnie klik parkowania glowicy. Na razie musze co rusz recznie wklepywac hdparma 254. Podobnie z funkcja klikania touchpada. Kurcze blade, komu tam w Red Had/Fedora Team wadzilo to rc.local w /etc :angry: Doczytalem, ze trzeba wystartowac usluge odpowiedzialna za rc-local, jednakze:

su -c 'systemctl enable rc-local.service'
Haslo: 
Warning: unit files do not carry install information. No operation executed.

I po co tak to komplikowac, jak bylo dobrze :huh:

EDIT:

Cóz - udalo mi sie chyba zawalczyc. Gdyby ktos potrzebowal pomocy przy rc.local, ten how-to moze sie przydac. Mozna dopisac do poradnika to - rzecz ciekawa. W skrócie - trzeba utworzyc rc.local i wystartowac usluge. Hmm...tylko po co tak to wykombinowali?

http://pavelmialko.livejournal.com/927.html