Skocz do zawartości

[Solved] Zmiana Ustawień Zarządzania Zasilaniem

gromiz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam zainstalowaną Fedorę 16 (64 bit) z Gnome i mam następujący problem. W ustawieniach systemu/zaslanie nie ma opcji co dzieje się z laptopem jeżeli zamknę ekran. Obecnie laptop usypia się, a chciałbym to zmienić. Podobnie chciałbym zmienić ustawienia przycisku Power, aby wyłączał się a nie usypiał. Gdzie mogę te opcje ustawić?

Druga sprawa jaka mnie interesuje. Wcześniej miałem starego laptopa z różnymi dystrybucjami, ale za każdym razem gdy system się uśpił nie mogłem go już obudził. Pomagał tylko twardy reset. Myślałem, że jest to wina laptopa, ale okazuje się że tak nie jest. Kupiłem nowego laptopa z procesorem AMD E-450 i jest podobna sytuacja. Laptop po uśpieniu nie chce się wybudzić. W czym tkwi problem?

Jak wygląda obecnie sytuacja w zakresie oszczędzania energii przez system Linux. Z tego co pamiętam, parę lat temu systemy Linux miały problemy oszczędnością baterii. Tak przynajmniej opisywali w internecie. Jak wygląda obecnie ta sytuacja i czy da się zoptymalizować Fedorę 16, aby jak najbardziej oszczędzała zużycie baterii?

W laptopie posiadam procesor AMD-E450 Dual Core z kartą graficzną Radeon HD6320. Proszę mi powiedzieć czy standardowa instalacja Fedory 16, którą wykonałem jest optymalna w zakresie wykorzystania tego procesora, czy lepiej instalować przykładowo sterowniki AMD itd?

Co do usypiania i przycisku "power". Był temat na forum i to chyba w ten weekend - na przyszłość szukaj, bo zobowiązałeś się do tego (patrz: regulamin).

gnome-tweak-tool → Powłoka → "laptop lid close action on battery"

gnome-tweak-tool → Powłoka → "laptop lid close action when on AC"