Qwepoian Napisano Luty 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2012 Witam, interesuje mnie komenda w terminalu, dzięki której utworzę plik.txt, którego zawartość będzie wyglądała tak: 01012012 02012012 03012012 ... 31122012 Chodzi mi o to, żeby można było wygenerować ciąg znaków dla dat - tzn., żeby każdy dzień roku był w osobnej linii. Ma ktoś pomysł jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2012 Na przyklad... (jeden z wielu) Piszesz prosty skrypt (jedna komenda w terminalu sie raczej nie da) W zmiennych ustawiasz liczbe dni dla kazdego z miesiecy. Mozesz równiez podac jako parametry wywolania skryptu. W petli poleceniem "echo" wypisujesz linie. P.S. Rozumiem, ze to "Osla laczka", ale lekcje odrabiamy samodzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@jszubiak Napisano Luty 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2012 Hej, for i in `seq 0 1000`; do date -d "+$i day" +%d%m%Y; done A jak do pliku plik.txt to wrzucić to już sam myśl:-) Pozdr, J.Sz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qwepoian Napisano Luty 10, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2012 Dzięki jszubiak, bardzo mi pomogłeś Ten kod tworzy daty od dzisiejszego dnia np 10.02, zmodyfikowałem go trochę i otrzymałem to co chciałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi