Skocz do zawartości

Fedora 16 - Grub Się Nie Uruchamia

Eregus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

do niedawna posiadałem zainstalowaną na komputerze Fedorę 15. Z różnych powodów nie upgrade'owałem, a zainstalowałem na nowo Fedorę 16. Podczas podziału dysku, wybrałem opcję aby system znajdował się na wcześniejszych partycjach linuksowych. Generalnie było tak, że na sda2 miałem /boot, na sda3 / i na sda6 swap. System porobił tak, że wszystkie 3 partycje wywalił. Teraz na sda2 jest swap, a na sda3 / (oba po 4GB). GRUB2 zaś już nie jest w partycji /boot, tylko w dev/sda. Pod sam koniec instalacji pojawił się alert, że podczas instalacji bootloadera wystąpił błąd. Rzeczywiście, GRUB nie chce się w ogóle uruchomić. Moje proste pytanie brzmi: co zrobić żeby się uruchomił? ;) Pamiętam że kiedyś używałem polecenia fixmbr z płytki z XP, teraz jednak nie umiem jej znaleźć. Mam jeszcze na dyskach programy gparted i UBCD - wszystko byłoby dobrze, ale niestety w swojej głupocie nie wiem jak je obsłużyć. :D Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

/sbin/grub2-setup: warn: Your embedding area is unusually small.  core.img won't fit in it..
/sbin/grub2-setup: warn: Embedding is not possible.  GRUB can only be installed in this setup by using blocklists.  However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged..
/sbin/grub2-setup: error: will not proceed with blocklists.

Szczerze mówiac nie za bardzo rozumiem jaki masz obecnie uklad partycji na dysku. Twój opis jest - delikatnie mówiac - nieco chaotyczny. Wklej wyjscie polecenia

fdisk -l

No i czasem warto zajrzec do Google → http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=Your+embedding+area+is+unusually+small (patrz: regulamin forum, zobowiazales sie do przestrzegania).

Pierwszy odnaleziony post odnosi sie wprawdzie do Ubuntu, ale biorac poprawke, ze w Fedorze polecenie nazywa sie grub2-install (zeby odróznic od installa dla wersji 1.), to reszta wydaje sie dosc oczywista. Mysle, ze rozwiazanie jest w poscie #7 ww. linku z Google, ale bez fdisk trudno cokolwiek zgadywac.