Miszcz Napisano Luty 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2012 Taki problem. Chcę nadać użytkownikowi apache prawo do resetowania i wyłączania komputera(potrzebne mi to do do zabawy ze skryptami). Niestety system informuje mnie, że tylko root może to zrobić, choć normalnie każdy nowo utworzony użytkownik(zwykły) może to robić Więc jak można nadać userowi takie prawo? Przypuszam, że jest jakaś zmienna systemowa czy coś takiego, która dopusza niektórych użytkowników do wykonywania komend, które normalnie wymagają prawa administratora, ale jakos nie mogę tego wygooglać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2012 Polecenie sudo jest tym czego szukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Luty 26, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2012 Na pewno? Na swoim koncie nie musze 'sudowac' a moge resetowac i zamykac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2012 Na pewno? Na swoim koncie nie musze 'sudowac' a moge resetowac i zamykac. Zwykly uzytkownik korzystajacy z konsoli moze zamknac lub zrestartowac system bo tak mu pozwala pam zobacz w /et/pam.d/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Luty 29, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2012 Wlasnie tego szukalem. Dzieki za nakierowywanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi