olx Napisano Marzec 11, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2012 Witam serdecznie, dziś po raz pierwszy zainstalowałam Fedorę, obok Debian Wheezy. Fedora: uname -rsvo Linux 3.2.9-2.fc16.x86_64 #1 SMP Mon Mar 5 20:55:39 UTC 2012 GNU/Linux Debian: uname -rsvo Linux 3.2.0-1-amd64 #1 SMP Fri Feb 17 05:17:36 UTC 2012 GNU/Linux Na obu systemach zaszyfrowałam partycje, które zamontowane są w /home. Z poziomu Fedory mogę bez problemu wejść do debianowego katalogu /home, przeglądać, edytować, kasować - po uprzednim podaniu hasła szyfrującego a następnie hasła roota. Problem w drugą stronę - będąc na Debianie nie mogę wejść do katalogu /home Fedory - wyskakuje okienko z napisem: Błąd Not Authorized Takie samo okienko wyskoczyło jak wpięłam dysk zewnętrzny (ale wtedy zamontowałam go ręcznie jako root i działał). Jak rozwiązać ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 12, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2012 Jesli na Fedorze dziala, a na Debianie nie to powinnas chyba zapytac na forum Debiana, bo problem dotyczy tej dystrybucji. Z Twojego opisu nie do konca wiadomo czy problemem jest samo zamontowanie czy moze "wejscie do katalogu /home Fedory" juz po zamontowaniu. Jesli to drugie to pewnie sa problemy z UID. Porównaj UID na Debianie id z wlascicielem folderu /home. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olx Napisano Marzec 13, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2012 Pytalam na forum Debiana, jednak bez odezwu. Problem jednak sam sie rozwiazal, po zmianie lxde na inne srodowisko graficzne... Musialo najwidoczniej brakowac jakichs pakietów... dzieki za zainteresowanie, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi