Skocz do zawartości

Systemd - Czyli Jak Zmienic 'Runlevels'

breadfan

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

to moj pierwszy post. od niedawna znow zaczalem dlubac w linuxach. padlo na Fretke 16. git. jednak sporo zmian na dzien dobry dla goscia ktory jest ... zielony.

Fedorka odpala mi sie w trybie graficznym jako default a ja chce by odpalala sie w tekstowym. po staremu to przejscie z runlevel 5 na 3.

tutaj okazuje sie ze wsadzili systemd i ten trick nie dziala.

1. jak zrobic by dzialal - jesli mozliwe. edycja pliku inittab nic tutaj nie pomoze - tak mowi system jako ze kontrole przejal wspomniany systemd.

2. wyczytalem ze trzeba zrobil symbolicznego linka wg. stronki ponizej:

http://wiki.fedora.pl/wiki/Poziomy_uruchamiania_systemu

a wiec:

• tryb graficzny:
    ln -sf /lib/systemd/system/graphical.target /etc/systemd/system/default.target
  • tryb tekstowy:
    ln -sf /lib/systemd/system/multi-user.target /etc/systemd/system/default.target

wpisalem wiec te madre 'karakony' i mi wyszlo ze u mnie juz te linki symboliczne sa (!). a system jak sie odpalal z X11 tak sie odpala dalej.

ucze sie dopiero Linuxa wiec cierpliwosci i jasno poprosze:)

z gory dzieki za pomoc.

p.s. 'trzymajmy sie kupy, bo w kupie sila'

breadfan

witam,

to moj pierwszy post. od niedawna znow zaczalem dlubac w linuxach. padlo na Fretke 16. git. jednak sporo zmian na dzien dobry dla goscia ktory jest ... zielony.

Fedorka odpala mi sie w trybie graficznym jako default a ja chce by odpalala sie w tekstowym. po staremu to przejscie z runlevel 5 na 3.

tutaj okazuje sie ze wsadzili systemd i ten trick nie dziala.

1. jak zrobic by dzialal - jesli mozliwe. edycja pliku inittab nic tutaj nie pomoze - tak mowi system jako ze kontrole przejal wspomniany systemd.

2. wyczytalem ze trzeba zrobil symbolicznego linka wg. stronki ponizej:

http://wiki.fedora.p...amiania_systemu

a wiec:

• tryb graficzny:
    ln -sf /lib/systemd/system/graphical.target /etc/systemd/system/default.target
  • tryb tekstowy:
    ln -sf /lib/systemd/system/multi-user.target /etc/systemd/system/default.target

wpisalem wiec te madre 'karakony' i mi wyszlo ze u mnie juz te linki symboliczne sa (!). a system jak sie odpalal z X11 tak sie odpala dalej.

Jasno:

Powyższe polecenia najlepiej wpisać w konsoli po zalogowaniu się na konto roota.

1. W konsoli logujemy się na roota wydając polecenie:

$su -

(minus po spacji jest ważny) i podajemy hasło roota

2. Jeżeli chcemy uzyskać domyślny poziom uruchamiania systemu 3 czyli multiuser (bez grafiki - tryb tekstowy) to tworzymy (zmieniamy) dowiązanie:

#ln -sf /lib/systemd/system/multi-user.target /etc/systemd/system/default.target

3. Jeśli chcemy domyślnie uruchamiać w trybie graficznym to wykonujemy pierwsze polecenie:

#ln -sf /lib/systemd/system/graphical.target /etc/systemd/system/default.target

Nie jest możliwe, że miałeś oba dowiązania ponieważ jest to jedno dowiązanie wskazujące albo na:

/lib/systemd/system/multi-user.target , albo na:

/lib/systemd/system/graphical.target

Pozdrawiam,

andrew