j.dotwik Napisano Marzec 31, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2012 Witam. Mam problem. Potrzebuję do pracy Vmplayer. Zainstalowałem go lecz w czasie uruchomienia chce zrobić update kernera (VMware Kernel Module Updater) wywala błąd z Virtual Network Device - oczywiście robię to jako root przez su - fragment z terminala : make: Opuszczenie katalogu `/tmp/vmware-root/modules/vsock-only' Gtk-Message: Failed to load module "pk-gtk-module" Gtk-Message: Failed to load module "canberra-gtk-module" Starting vmware (via systemctl): Job failed. See system logs and 'systemctl status' for details. [NIEUDANE] log w pliku. Wersja Fedory 16 64bit wersja kernela 3.3.0-4.fc16.x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 31, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2012 Warto poszukac → https://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=%22%2Ftmp%2Fvmware-root%2Fmodules%2Fvsock-only%22 Po przejrzeniu paru pierwszych "znalezisk" to chyba jakis patch potrzebny. Musisz miec akurat VMplayer? VirtualBox nie wystarczy? A pytanie raczej na forum VMware niz tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Kwiecień 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 Aye! Potrzebny jest patch na pewno na Kernele 3.2.x Bankowo na 3.3.x bedzie tez potrzebny albo nowsza wersja VMPlayera w zaleznosci co wyjdzie "pierwsze" Nie wiem szczerze mówiac czemu tak sie dzieje, ze prawie "co jeden nastepny Kernel" trzeba robic jakies cudowania na patchach, ale widocznie nie ma na to innej rady póki co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j.dotwik Napisano Kwiecień 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 Warto poszukac → https://www.google.p...2Fvsock-only%22 Po przejrzeniu paru pierwszych "znalezisk" to chyba jakis patch potrzebny. Musisz miec akurat VMplayer? VirtualBox nie wystarczy? A pytanie raczej na forum VMware niz tutaj. czytalem troche w googlach tez instalowalem pacha 3.2 i mimo to nic nie dalo. a potrzebuje VMplayera poniewaz mam orazy systemów na których pracuje wlasnie z VM a nie wiem jak je przerobic by dzialaly w VirtaulBox bo tez go zainstalowalem i nie wiem jak to ugrysc. w razie co bede kombinowal i szukal rozwiazania z przekompilowaniem obrazów z VM na VB a pacha do 3.3 nie znalazlem a wersja VMp jest na dzien dzisiejszy najnowsza bo wczoraj ja sciagalem z strony producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 nie wiem jak je przerobic by dzialaly w VirtaulBox Najlepiej wcale nie przerabiac Utwórz w VBox nowa maszyne wirtualna (wybierz odpowiedni rodzaj dla posiadanego obrazu), przydziel pamiec i w kolejnym kroku, gdy pyta o startowy dysk twardy zaznacz "Uzyj istniejacego dysku twardego" i wybierz plik *.vmdk. Zakladam, ze masz VBox w wersji 4.1.x (na pewno najnowsza 4.1.10 dziala z vmdk bez problemu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j.dotwik Napisano Kwiecień 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 Najlepiej wcale nie przerabiac Utwórz w VBox nowa maszyne wirtualna (wybierz odpowiedni rodzaj dla posiadanego obrazu), przydziel pamiec i w kolejnym kroku, gdy pyta o startowy dysk twardy zaznacz "Uzyj istniejacego dysku twardego" i wybierz plik *.vmdk. Zakladam, ze masz VBox w wersji 4.1.x (na pewno najnowsza 4.1.10 dziala z vmdk bez problemu). wiem o czym mówisz lecz probowalem to zrobic z Windowsem 2008 RC2 lecz nie mam jednego pilku vmdk tylko 22 i w trakcie dodania "teoretycznie" glównego nie laduje glównego tylko zapetla sie w czasie ladowania systemu na 10 sek i ponownie sie systemu uruchamia. wiec wyglada ze cos jest nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 No, jak tak to mam juz pomyslów. Zakladam, ze sprawdziles zgodnie z sugestia ("See system logs and 'systemctl status' for details") poprawnosc dzialania serwisu VMware. [EDIT] W sumie dlaczego nie zainstalujesz W2008 od nowa tylko chcesz korzystac z obrazów? Z tego co widac mozna sobie nawet sciagnac trial obraz VHD (tez do wczytania z VirtualBox) → http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=16572 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j.dotwik Napisano Kwiecień 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 problem jest troche bardziej skomplikowany. bo owa wersja W2008 RC2 to obraz pewnego serwera bazo-danowego na których testuje rózne rozwiazania. w zaleznosci od pojawiajacym sie na bledów. i teraz postawic od nowa caly system i przekonfigurowanie go z wszystkim stracil bym na to mnóstwo czasu. i nie wiem czy bylbym w stanie przywrócic go w stosunku 1/1 z tego powodu widze ze musze cos z robic z tym Vmplayerem najprawdopodobniej zrobie mu przywrócenie starego jadra (pierwotnego) tyle co pamietam do dla F16 jest wersja 2.6.XXX a na tamtej powinno chodzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 Obraz sciagniety ze strony MS, która podalem wyzej poczatkowo mial takie same objawy jak opisales - restart, restart, restart. Wyglada na to, ze trzeba w maszynie wirtualnej zmienic parametry. Ustawilem 2 procesory zamiast domyslnego jednego, wlaczylem IO APIC, dalem 1500MB pamieci zamiast domyslnych 512 i poszlo. Jesli pokombinujesz z parametrami VB, to byc moze u Ciebie równiez ruszy. Ale tak jak wspominalem - problem jest zdecydowanie na fora VirtualBox/VMWare/Windows - to sa tematy niezalezne od systemu operacyjnego gospodarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Kwiecień 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2012 1) Spróbuj zainstalowac Kernel 3.2.7-1 2) Sciagnij ten patch http://www.sendspace.com/file/thsyka 3) Zaaplikuj plikiem .sh 4) Powinno dzialac Tego patcha uzylem u siebie i na 3.2.7-1 VMWare dziala jak nalezy, nie próbowalem jeszcze na jakimkolwiek nowszym Kernelu, bowiem dopiero kilka minut temu zauwazylem, ze sa juz paczki kmod dla bodajze 3.3.0-8 Jednakze podejrzewam, ze moze nie zadzialac, dlategoz pozostawie 3.2.7-1 póki co EDIT #1 Plik jest wyslany na sendspace wiec moze zniknac po maksymalnie 30 dniach (nawet jakbym na swoje konto to poslal to i tak usuwaja ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi