Skocz do zawartości

Problem Z Instalacją Pliku Tar.Bz2 :/

redhatnewbie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich linuksowych maniaków :)

Mam klopot z instalacja pliku tar.bz2. Po rozpakowaniu archiwum nie dzialaja mi komendy: make, make install, ./configure. Zadna z nich nie instaluje rozpakowanego archiwum (tj w katalogu nie ma plików make, install etc.) a niestety nigdzie nie moge znalezc rpm. Nie ma takze pliku readme ani installation w ktalogu po rozpakowaniu.

Problem dotyczy firefox'a 11 i skonczyly mi sie pomysly jak ruszyc z instalacja.

Z góry serdecznie dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

A nie prosciej zainstalowac z repozytorium?

W pliku tar.bz2 z Firefoksem prawdopodobnie jest Firefox skompilowany i trzeba go tylko rozpakowac i uruchomic, ale przy tak obszernych i szczególowych informacjach jakie podales, to mozesz równie dobrze isc do wrózki i nie zawracac... glowy ludziom na forum.

Jaki system i w jakiej wersji masz zainstalowany? Skad wziales plik? Jakie komunikaty pokazuja sie przy próbach kompilacji? (tylko wklejaj tekst a nie wielomegabajtowe zrzuty ekranu). Masz zainstalowany kompilator?

http://rtfm.killfile.pl/#precyzja

[EDIT]

BTW. nie instaluje sie plików tar.bz2 - to tylko spakowane archiwum jednego lub wielu plików, które moze zawierac dowolne pliki tekstowe lub binarne lub jedne i drugie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...