JPB Napisano Kwiecień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2012 witam Mialem okazje korzystac z mana na Red Hacie i wymyslilem w czasie uzywania tego systemu ciekawy sposób na znalezienie komendy, z wykorzystaniem * np man -a ip* wyswietlalo wszystkie komendy zaczynajace sie od ip jak leci, korzystajac z tej metody bylem w stanie calkiem latwo znalezc komende która dawala nadzieje na rozwiazania. Polecam to szczególnie poczatkujacym zeby sie zorientowac w dzialaniu systemu. kiedy jednak wrócilem do swojej fedory 14 okazalo sie ze * w wyrazeniu nie jest traktowana jako zmienna lecz jako znak. Man zamiast wywalic mi serie stron z komendami zaczynajacymi sie od ip mówi mi ze komendy ip* nie ma. gdzie moge zmienic ustawienia mana zeby akceptowaly taka, wydaje mi sie oczywista rzecz jak ^ i * ? z góry dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2012 (edytowane) man apropos, np. apropos ^ip [EDIT] W sumie w "man man" powinienes tez sporo podpowiedzi znalezc. Edytowane Kwiecień 18, 2012 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPB Napisano Kwiecień 18, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2012 Dzieki, polecenie dziala , mam przynajmniej dostep do nazw polecen. ale wracajac do glównego problemu, tzn co zrobic zeby sam man dzialal jak trza, nie znalazlem pliku manpath_config, sam plik manpath jest binarka która krzaczy sie w Vimie. Konfiguracja - man_db.conf , ze wstydem przyznam byla na wierzchu w etc, szperajac dalej zapis o tym byl w man manpath. Nie znalazlem tam jednak czegos co odpowiadaloby za znaki specjalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi