dandi Napisano Kwiecień 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2012 Witam, w sumie to mam 2 pytania : 1) yum update nic nie robi dla mojej F12 Dostaję to: "No Packages marked for Update" Dziwne bo już jest F16. jak to funkcjonuje? 2) jak sprawdzic gdzie na dysku został dany pakiet zaintalowany? yum info <nazwa-pakietu> pokazuje różne rzeczy ale nie podaje ścieżki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2012 1) F12 nie jest od dawna wspierana. Ostatnia wspierana aktualnie wersja to F14, która zreszta pod koniec maja, z wejsciem F17 tez spadnie do legacy 2) Dany pakiet nie instaluje sie w jednym miejscu, bo to wiele róznych plików, nie tylko wykonywalnych. Gdyby bylo tak prosto to wystarczyloby zwykle kopiowanie bez budowania pakietów. Skorzystaj z rpm. Szczególnie przydatne bedzie prawdopodobnie polecenie rpm -qa --queryformat=.... Nie pamietam juz dokladnych opcji, ale w sieci znajdziesz przyklady uzycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dandi Napisano Kwiecień 24, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2012 dzieki, czyli musze zrobic upgrade przyjamniej do F14. 3) ale rozumiem ze yum update robi update dla danej wersji fedory a dla upgrad'u do innej wersji trzeba zrobic wiecej niz tylko polecenie 'yum update' , tak? 4) przy instalacji vncserver'a dostaje info ze libstdc++ jest za stare, wiec jak robie yum update libstdc* to mi pisze ze nie ma nic do updatowania - wynika to stad ze F12 nie jest juz wsierana, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2012 3) zdecydowanie wiecej. 4) Patrz posr #2 w tym watku - przeczytaj jeszcze raz. Zeby uniknac dalszych pytan polecam zajrzec na nasza wiki a potem sprawdzic dokumentacje Fedory na fedoraproject.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi