Skocz do zawartości

Problem Z Uprawnieniem Write

Sanguinius

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy post, więc na wstępie witam wszystkich mentorów oraz podobnych do mnie początkujących adeptów.

Uprawnienie write w przypadku katalogu powinno umożliwić mi tworzenie i usuwanie plików wewnątrz niego, jednak mogę to zrobić dopiero po nadaniu dodatkowo uprawanienia x, wcześniej otrzymywałem komunikat o braku uprawnień (plik próbowałem utworzyć za pomocą polecenia touch oraz cp). Nie jestem właścicielem katalogu, należę do jego grupy macierzystej, uprawnienie w jest nadane właśnie grupie. Co w takim razie umożliwia mi samo uprawnienie write w przypadku katalogu?

Samo uprawnienie write w przypadku katalogu nie daje Ci - jak sam zauwazyles - zadnych uprawnien. Dopiero w powiazaniu z uprawnieniami do wykonywania operacji na tym katalogu otrzymujesz prawo do zapisywania w nim. Dokladniej uprawnienie "x" dla katalogu oznacza mozliwosc jego przeszukiwania oraz przeszukiwania plików i katalogów w nim zawartych (o ile szczególowe uprawnienia tych plików i podkatalogów nie stanowia inaczej).

Zwróc uwage, ze ustawiajac "umask 077" tworzysz pliki rw-------, ale katalogi otrzymuja juz rwx------.

Mysle, ze takie wiadomosci wraz z przykladami uzycia mozna wyszukac w Googlach oraz korzystajac z man ls, man chmod, man umask