popropostu Napisano Czerwiec 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2012 Witam wszystkich! Przejrzalem ponizsze tematy ale nie znalazlem odpiowiedzi na moje problemy. To do rzeczy. Mam w lapku jeden dysk, dysk ten jest podzielony na 3 partycje (plus miejsce nieprzydzielone i miejsce dla windy). Na jednej z nich, pierwszej jest zainstalowan win7 i chce teraz sobie zainstalowac przewspaniala Fedore 17 i tu napotykam problem/my. Próbujac instalacje z LiveCD przy opcji zainstaluj na wolnym miejscu nie znajduje mi takie miejsce wyskakuje blad. Rozwalilem jeda partycje pod win7, spróbowalem ponownie instalacji, to samo. Zrobilem nowa partycje i dalej nie wykrywa mi tego miejsca. Generalnie instalator widzi wolne-nie przydzielone miejsce, partycje win7, partycje odzyskiwania win7(ta ok 100megowa ) oraz reszte pozostalego miejsca jako jedna partycja(chodz pod win7 sa to oddzielne 3 partycje. Co do 3 pierwszych pozycji pokazuje prawidlowo rozmiar, zajetosc ale przy tej ostatniej wykrywa zle (wykrywa mi powiedzmy 250 GM z czego 10 zajetych O.o a mam moze z 10 - 15 wolnych ). (czyli teraz mam 4 partycje, 1 systemowa i 3 normalne) Odpalanie instalacji z USB nie dziala, uzywalem LiveCD (chyba jakos tak sie nazywa programik, do fedory) i niestety instalator nie rusza, bledy wyskakuja. Dlatego z CD odpalam za kazdym razem co jest bardzo meczace Prosze bardzo o pomoc , Napalilem sie na ta Fedore PS Przeprasam za bledy, których pewnie jest duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2012 To naprawde bylo juz dziesiatki razy. Tak to juz jest z partycjami, ze moga byc tylko 4 podstawowe. Jesli chcesz miec partycji wiecej, to 3 podstawowe + 1 rozszerzona na której mozesz utworzyc dowolna (w duzym przyblizeniu) liczbe partycji logicznych. Albo bardizej nowoczesnie korzystac z → http://pl.wikipedia....Partition_Table ale pozostan przy pierwszej metodzie - bedzie prosciej. Radze zapoznac sie z podstawami. Przeniose temat do wlasciwego dzialu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popropostu Napisano Czerwiec 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2012 OK co do partycji to sobie juz poczytalem i wiem troszeczke wiecej. Jednaj mam kolejny problem. Mam zainstalowanego windowsa7 i oprócz niego mam 1 partycje windowsa. Reszte mialem nieprzydzielone (tak sobie zrobilem). Odpalilem instalacyjna DVD F17, wybralem zainstaluj w wolnym miejscu, wybralem odpowiednie opcje zgodnie z tym poradnikiem http://thpc.info/dua...cd_on_win7.html i instalacja przebiegla bez problemu. Jednak po restarcie próbuje mi sie odpalic win7, jest mozliwosc odpalenia narzedzi naprawy systemu badz próby uruchomienia normalnie systemu. 2 opacja powoduje blue screena z bledem 0x0000007B, googlowalem i niestety zadne rozwiazanie nie dziala (we wczesniej podanym linku tez sa sposoby naprawienai rozruchu ale nie dzialaja). Czyli nie moge odpalic zadnego systemu (instalator windowsa7 tez nie widzi zadnego dysku/partycji, zero). Jedynym "rozwiazaniem" ratowania sytuacji jakie udalo mi sie znalezc to odpalenie F17 z LiveCD i po przez gparted usuniecie partycji F17. Po restarcie windows odpala sie w sposób normalny. Jakies pomysly?, z góry dzieki za chwilke czasu. Tak jak poprzednio za bledy wszelakie przepraszam. Mam nadzieje, ze irytacja osób znajacych temat moimi problemami nie siegnie zenitu Etit: Jak na razie usilnie próbuje nie formatowac C . Jak sadzicie moze lepiej pierw F17 zainstalowac a pózniej win7 ? jesli to by zadzialalo to jestem w stanie sfortamtowac mój system. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi