Skocz do zawartości

Dzwiek

zielak

Rekomendowane odpowiedzi

Zadowolony z Siebie bylem ze zainstawalem na swoim sprzecie FC3, cala instalacja przebiegla bez problemu, test dzwieku tuz po instalacji poszlo bezproblemowo. Pierwsze logowanie pod user wpisalem do konsoli "switchdesk kde", ponowny rozruch kompa, KDE odpalil ale dzwiek? chrzeszczy....jak nie ruszam myszka to cicho chrzeszczy, ale jak rusze myszka to kilkakrotnie glosniej :( nie idzie sluchac muzyki... karta to SB 128 PCI sterowniki ma cos od CT 5808 tak samo wykrywa jak mandrake! Wiec o co mu chodzi?

Pierwsze logowanie pod user wpisalem do konsoli "switchdesk kde", ponowny rozruch kompa

Oooooooooo! A to dobre. Ale to nie winda :P Wystarczy ponowny rozruch Xserwera (czyt. wylogowanie się i zalogowanie ponownie).

A poinstalowałeś już stery?

Do dźwięku pewnie wystarczy ALSA i pogrzebanie w głośności (Master i PCM), ale do grafiki to by się przydało (wnoszę, że masz świeżą instalkę, więc poza tym co opisałeś nie masz nic).

PS.

Witaj wśród użytkowników FC - życzę wytrwałości w wyzbywaniu się metod rodem z innych systemów pewnej znanej firmy - przewal komputer, wyrwij kable, przyklej kable, włącz komputer, może zadziała ;)

• 3 weeks later...

mialem dokladnie ten sam problem! rozwiazalem go przez wyciszenie w aumixie - cyfrowe1 dzwiek przestal wariowac ale zaraz pojawily sie inne problemy sporo grzebania w konfiguracji dalem sobie poprostu spokoj z kde w gnome jakosc dzwieku jest "ok" pod warunkiem ze nie odpalasz kde. Dlaczego tak jest - nie wiem jestem newbie :)

zielak: Odpal amixer (jeśli masz ALSA, a pewnie masz, bo inaczej nie "chrzęści") i odznacz checkboksy w dolnym, lewym rogu oznaczone etykietą "IEC958" (dwa o tej samej etykiecie) i będzie po sprawie. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo miałem ten sam ból w FC2.

Pozdr,

W.