kuba777 Napisano Czerwiec 20, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2012 Witam, potrzebuje na VirtualBoxie na świeżo zainstalowanej najnowszej Fedorze postawić serwer DHCP. Jedyna rzecz do konfiguracji to ustawienie zakresu przydzielania ip od 192.168.20.30 do 192.168.20.50. Wykonałem już pierwszy krok jakim jest wpisanie w terminal: yum install dhcp Zainstalowało się poprawnie i teraz z tego co wiem, to muszę coś wpisać w /etc/dhcp/dhcpd.conf. Potem wpisać service dhcpd start , potem ifconfig i mam mieć IP przydzielone z tego zakresu. Jak to wszystko zrobić, co wpisać w ten plik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Czerwiec 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2012 Spróbuj najpierw przebrnac przez dokumentacje. BTW. Czy to ma byc dhcp dla sieci maszyn wirtualnych czy dla sieci prawdziwych komputerów? VirtualBox ma wbudowana opcje dhcp dla maszyn wirtualnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafnucy Napisano Lipiec 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2012 Jesli jestes poczatkujacy, to proponuje zapoznac sie z Webminem (www.webmin.com). Tam wiele rzeczy sobie wyklikasz bez koniecznosci edytowania plików. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi