Cloud Napisano Czerwiec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2012 Na wstępie zaznaczam, że jestem raczej nowicjuszem jeśli chodzi o Linuksa. Otóż po zalogowaniu Minecraft wywala czarny ekran i nic się nie dzieje. Tekst z terminala: Setting user: Clovdo, 12345 Exception in thread "Minecraft main thread" java.lang.UnsatisfiedLinkError: /root/.minecraft/bin/natives/liblwjgl.so: /root/.minecraft/bin/natives/liblwjgl.so: niewłaściwa klasa ELF: ELFCLASS32 (Possible cause: architecture word width mismatch) at java.lang.ClassLoader$NativeLibrary.load(Native Method) at java.lang.ClassLoader.loadLibrary1(ClassLoader.java:1939) at java.lang.ClassLoader.loadLibrary0(ClassLoader.java:1864) at java.lang.ClassLoader.loadLibrary(ClassLoader.java:1825) at java.lang.Runtime.load0(Runtime.java:792) at java.lang.System.load(System.java:1059) at org.lwjgl.Sys$1.run(Sys.java:69) at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method) at org.lwjgl.Sys.doLoadLibrary(Sys.java:65) at org.lwjgl.Sys.loadLibrary(Sys.java:81) at org.lwjgl.Sys.<clinit>(Sys.java:98) at org.lwjgl.opengl.Display.<clinit>(Display.java:132) at net.minecraft.client.Minecraft.a(SourceFile:184) at net.minecraft.client.Minecraft.run(SourceFile:657) at java.lang.Thread.run(Thread.java:722) Wersja javy: java version "1.7.0_03-icedtea" OpenJDK Runtime Environment (fedora-2.2.1.fc17.8-x86_64) OpenJDK 64-Bit Server VM (build 23.0-b21, mixed mode) Próbowałem już różnych sposobów znalezionych w necie, ale coś kiepsko mi to szło. Podmiana lwjgl nie działała. A, i mam Fedorę 17. Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Czerwiec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2012 Ogólnie pochrzanione jest cos z bibliotekami na 64 bity. Trzeba ustawic zmienna ze sciezka do odpowiednich bibliotek. Ja mam maly skrypt: #!/bin/bash export LD_LIBRARY_PATH="/usr/java/default/lib/amd64" java -Xms256M -Xmx1G -jar minecraft.jar Plik minecraft.jar jest w tym samym katalogu. Pewnie bedziesz musial dostosowac sciezke dla Twojej wersji Javy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2012 Polecam zrobic tez reczny update lwjgl. Jest kilka rzeczy poprawione, ale najwazniejsze jest to, ze sie klawisze nie zacinaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cloud Napisano Czerwiec 24, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2012 Dziala. Dzieki bardzo. A tak jak pisalem w pierwszym poscie mam podmienione pliki lwjgl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2012 A rzeczywiscie, nie zauwazylem (-; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Wrzesień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2012 Mialem nawet ostatnio pisac z zapytaniem czy to przycinanie sie klawiszy to moja wina czy gdzies indziej, dzieki bardzo morsik, zrobie aktualizacje EDIT #1 Dobra...to jest dosyc ciekawe, tego nie ma w repozytorium przynajmniej nie pod nazwa lwjgl, zródla sie nie kompiluja bo krzycza o Eclipse...wreszcie jakies zajecie (co nie zmienia faktu, ze wyglada to tak jakby Minecraft dzialal bez lwjgl w systemie o_O) EDIT #2 Aaah znalazlem, takie to sprytne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2012 Subaru: nie podales co znalazles wiec dopisze dla innych: lwgl jest dosatrczane razem z minecraftem w ~/.minecraft/bin/natives jak dobrze pamietam. Tam trzeba zaktualizowac liby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi