JPB Napisano Lipiec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2012 Witam Zostałem ostatnio poproszony o zainstalowanie nowego Linuxa na komputerze sąsiada, obecnie testuje 16 pod kątem dwóch yumex'a i Skypa. I utknąłem na yumex'sie (jednej funkcji nie mogę obejść ale pomęczę się nim napisze więcej ) Nim zainstaluje kolejną Fedore 17 chce znać odpowiedź na kilka pytań: - Jak tam działa yumex? - Czy easy life dalej ma skłonność do rozwalania systemów w drzazgi (mi to się zdarzyło na 15 dwa razy)? Czy korzysta ktoś z tego programu? Dzięki za wszelki sensowny feedback Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2012 - Jak tam dziala yumex?napisz w czym masz problem. Wg mnie yumex dziala tak samo na 15, 16 czy 17. Róznic w funkcjonalnosci nie zauwazylem, polepszyla sie - to moje subiektywne odczucie - predkosc dzialania. Moja opinia nie jest jednak miarodajna, bo na co dzien korzystam z yuma w konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Lipiec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2012 osobiscie uzywam yumexa od zawsze na 16 nie sprawial zadnych problemów i na 17 równiez jeszcze mnie nie zawiódl - smialo mozna instalowac wazne zeby nie ladowac mu jakis dziwnych repozytoriów testowych gdzie yumex instaluje paczki nie pod nasz numerek fedory (nowsza) badz mocno nie sprawdzone - osobiscie sam tak namieszalem sobie swego czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPB Napisano Lipiec 24, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2012 Z tego jak ja korzystalem z Yumex,a: 11 i 12 zaczalem, dzialal calkiem calkiem, ale jeden update spowodowal ze zaczal dzialac duuuuzo wolniej, zmienila sie nakladka graficzna. Do dzis, choc moze to tylko subiektywne odczucie, yumex jest ociezaly w stosunku do tamtych wersji. 13 na poczatku problemy, pózniej bylo lepiej, po czym kolejny update sprawil ze nie bylem w stanie go uruchomic. 14 dziala bez zadnych awarii, ale czas potrzebny na zaladowanie repozytoriów jest tak ze trzy razy dluzszy, jakos nie chcialem korzystac z opcji wyszukiwania, trwalo to za dlugo jesli nie korzystalo sie z katalogów. 15 nie instalowalem u siebie. Ze wzgledu na nowego gnoma dalem sobie spokój z updatem. Instalowalem F15 u narzeczonej i znajomego, ale juz z KDE. Yumex nie dzialal lepiej, w porównaniu do 14. Pierwsze kontakty z Easylifem, bardzo fajne narzedzie do wsadzania klopotliwego softu, np kiedy czlowiek kmini jak dodac skypa tak zeby dzialal porzadnie. Jednoczesnie Easy life raz z reki mojej zony, raz z mojej zalatwil system. Zona nie byla w stanie powiedziec co zainstalowala, przejrzala program i chciala dodac wybrane programy z ciekawosci, a ja na raz odpalilem kilka programów z listy do instalacji zeby jej szybko uruchomic system ze skypem, flashem i spólka. Teraz dopiero wracam do kolejnych dystrybucji, raz ze przydaloby sie updatowac, dwa ze zostalem poproszony o instalacje. A co do 16 natknalem sie na problem z uzywaniem yumex'a którego nie mialem wczesniej. Nie moglem go odpalic jako uzytkownik, ale moglem z konsoli roota a korzystanie z narzedzi graficznych na rootcie jest niezalecane z powodów bezpieczenstwa. Od czasu zaczecia watku nie znalazlem jeszcze powodu dla którego moglo tak sie dziac. Ale po tym jak minelo pierwsze zdziwienie zastanawiam sie czy nie byla to kwestia uzycia yumexa zaraz po instalacji. Tyle ze F14 system wywalal informacje ze yum jest zajety lub zablokowany przez inna aplikacje, a tutaj ze nie moze sie uruchomic. Za to na 16 yumex dzialal wyraznie szybciej niz na 14. do testów F16 korzystam z lxde Z serca dzieki za odpowiedzi, bede dalej testowal najwczesniej w jutro wieczorem. dam znac co bylo z yumex'em. Bardzo tez prosze o feedback z easylife'a . A jesli chodzi o sprzet do testów to jest to ponad 6 letni tower, procek bez wirtualizacji, 1 G ramu. Reszty parametrów nie pamietam ale przekaze. Ze wzgledu na Uruchamianie sie gnoma 3 w trybie compabilibity wydawal sie swego czasu bezcenny . Lxde na nim hula, gnome 2 mocno obciazal, gnome 3 mulil. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi