NowyUzytkownik Napisano Sierpień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2012 Witam, jestem nowy w świecie Linuxów, dlatego też nie wiem jak owy problem rozwiącać. Zainstalowałem sterowniki do Karty Graficznej z poradnika z naszego Forum, niestety po instalacji okazało się że nie działa nic jak działać powinno otóż gdy chce uruchomić NVIDIA X Server Settings pojawia mi się nie pokojący komunikat "You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server." i jednym słowem d*pa nic nie działa.. rozdzielczość śię zmieniła nie jest taka jaka powinna być nie moge uruchomić "Ustawienia Systemu" aby spróbować zmienić rozdzielczość po instalacji owych sterowników zamiast się polepszyć tylko się pogroszyło. (_odrazu_ → od razu) ORT zapytam o 2 problem jaki mnie neka, po instalacji Systemu pokazał mi się komunikat że środowisko Gnome 3.4.2 nie może zostać uruchomione i włączono trym zastępczy, szukałem jak zrobić to ale nie działa dlatego zainstalowałem sterowniki a teraz jest jeszcze gorzej, tu proszę informacje może coś się przyda i ktoś pomoże mi rozwiązać problem (Szukałem sam lecz nie udało mi się znalesć rozwiązania, proszę nie pisać żebym szukał w google czy tam gdzie, szykałęm nie znalazłem więc prosze was.) #lsmod | grep nouveau# #~]$ lsmod | grep nouveau nouveau 814795 0 mxm_wmi 12727 1 nouveau wmi 18273 2 mxm_wmi,nouveau video 18504 1 nouveau i2c_algo_bit 13065 1 nouveau ttm 58609 1 nouveau drm_kms_helper 30925 1 nouveau drm 215938 3 ttm,drm_kms_helper,nouveau i2c_core 28305 7 drm,drm_kms_helper,i2c_algo_bit,i2c_viapro,nvidia,nouveau,videodev #lspci# #01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV35 [GeForce FX 5900XT] (rev a1) #rpm -q kernel kernel-3.3.4-5.fc17.i686 kernel-3.5.0-2.fc17.i686 #rpm -qa | grep nvidia nvidia-settings-1.0-19.fc17.i686 xorg-x11-drv-nvidia-173xx-libs-173.14.35-1.fc17.i686 kmod-nvidia-173xx-173.14.35-1.fc17.7.i686 kmod-nvidia-173xx-3.5.0-2.fc17.i686-173.14.35-1.fc17.7.i686 xorg-x11-drv-nvidia-173xx-173.14.35-1.fc17.i686 nvidia-xconfig-1.0-17.fc17.i686 #dmesg | grep -i nvrm [ 14.806980] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86 Kernel Module 173.14.35 Thu May 31 12:00:16 PDT 2012 Licze na to że zawarte w tym informacje coś mówią o błędnie, niestety ja nie potrafie go odczytać. Bardzo proszę o szybką i trafną odpowiedź, dziekuje i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaevinn Napisano Sierpień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2012 Srodowisko Gnome 3.4.2 nie zostalo uruchomione bo nie masz zainstalowanej poprawnie karty graficznej... Na szybko spróbuj tak, moze pomoze bo widze jeden zasadniczy blad który popelniles. Najpierw wylacz sterownik nouveau, on nie moze byc uruchomiony jak instalujesz sterowniki zamkniete kmod, akmod lub te same za pomoca orginalnego instalatora NVidia. W tym celu wyedytuj plik /etc/default/grub: dokladnie mówiac dodaj do pozycji GRUB_CMDLINE_LINUX opcje nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau, zapisz, przeladuj konfiguracje poleceniem: grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg. Zresetuj system, powinno zadzialac. Oczywiscie do wyzej wymienionych dzialan musisz miec prawa roota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2012 Dorzuce tylko, ze na forum Nvidii narzekano na dzialanie sterowników 173xx. Po poradzie yaevinna wszytko powinno byc ok, ale jesli system bedzie dzialac wolno to raczej niewiele da sie z tym zrobic. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NowyUzytkownik Napisano Sierpień 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2012 A wiec jak wspomnialem nie znam sie jeszcze na linuxach i nie bardzo wiem nawet jak przeprowadzic taka czynnosc, jesli to nie problem to czy moge prosic o wyjasnienie troche bardziej szczególowe jak wykonac ta operacje?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaevinn Napisano Sierpień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2012 A wiec tak, chyba uruchamia Ci sie powloka graficzna z tego co widze... uruchom terminal, wpisz polecenie su, zaloguj sie jako root podajac wlasciwe haslo.Z poziomu terminala uruchom jakis edytor tekstu, np. gedit, (jak sie nie uruchamia jako gedit spróbuj poleceniem sudo gedeit), otwórz i wyedytuj i zapisz plik o którym wspominalem. Tak chyba bedzie najprosciej. Napisz jaka masz dokladnie karte graficzna. Moze w ogóle zle sterowniki wybrales, tak jak pisze sokar620. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NowyUzytkownik Napisano Sierpień 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2012 Zrobilem to co zaleciles nadal nie dziala, moja karta graficzna to FX 5900XT, Plik grub, wyglada tak GRUB_TIMEOUT=5 GRUB_DISTRIBUTOR="Fedora" GRUB_DEFAULT=saved GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.dm=0 rd.lvm.lv=vg_panspeedy/lv_root KEYTABLE=pl2 SYSFONT=True rd.luks=0 rd.lvm.lv=vg_panspeedy/lv_swap LANG=en_US.UTF-8 rhgb quiet" nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau #GRUB_THEME="/boot/grub2/themes/system/theme.txt" # lsmod | grep nouveau nouveau 814752 0 mxm_wmi 12727 1 nouveau wmi 18273 2 mxm_wmi,nouveau video 18504 1 nouveau i2c_algo_bit 13065 1 nouveau ttm 68216 1 nouveau drm_kms_helper 30925 1 nouveau drm 215938 3 ttm,drm_kms_helper,nouveau i2c_core 28305 6 drm,drm_kms_helper,i2c_algo_bit,i2c_viapro,nvidia,nouveau Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Sierpień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2012 Spróbuj wykonac jako root polecenie nvidia-xconfig i po tym reset. Mi czasami to pomagalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NowyUzytkownik Napisano Sierpień 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2012 Udalo sie usunolem i zainstalowalem ponownie, zczynosciami wykonanymi które zalecal yaevinn i dzialaja, Dziekuje wszystkim i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaevinn Napisano Sierpień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2012 GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.dm=0 rd.lvm.lv=vg_panspeedy/lv_root KEYTABLE=pl2 SYSFONT=True rd.luks=0 rd.lvm.lv=vg_panspeedy/lv_swap LANG=en_US.UTF-8 rhgb quiet" nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau Wczesniej nie zadzialalo, bo zwróc uwage gdzie wstawiles nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau. Te dwie opcje powinny znalezc sie razem z innymi, pomiedzy poczatkowym a koncowym cudzyslowiem. Ty wstawiles to poza zakres limitowany wlasnie przez cudzyslów, no i grub kompletnie to zignorowal. Zreszta powinien Ci wypluc bledem jak aktualizowales konfiguracje poleceniem grub2-mkconfig. Pewnie nawet nie zauwazyles... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota0702 Napisano Sierpień 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2012 Witam wszystkich. Jestem nowym uzytkownikiem linuxa, zainstalowalam go dwa dni temu. wszystko dobrze sie zaintalowalo, internet dziala szybko, jedynynie obrazki sie troche tna. Mój program to Fedora 17. Prosze o podpowiedz co moglabym z tym zrobic. Mam starszego HP z karta graficzna ATI Radeon Mobility. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2012 W kwestii sterowników do Twojej karty graficznej musi zostać tak jak jest, producent nie wspiera starszych modeli. Rozumiem, że obrazki tną się podczas ładowania stron. Możesz sprawdzić inne przeglądarki, takie jak Google-chrome czy Opera. Możesz też sprubować lżejszego środowiska graficznego, np. yum groupinstall XFCE Od teraz, podczas logowania będzie do wyboru Gnome i Xfce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota0702 Napisano Sierpień 28, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2012 Czy po zainstalowaniu KDE bede musiala go odinsalowac w jakis sposób czy normalnie zaintsalowac Xfce? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 28, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2012 (edytowane) Oba środowiska mogą być zainstalowane równocześnie, wystarczy normalnie zaintsalować Xfce. Jeśli przy wcześniejszym poleceniu dostaniesz ostrzeżenie "grupa xfce-desktop nie posiada żadnych pakietów" trzeba będzie podać nazwy samemu: yum install Thunar xfce-utils xfce4-panel xfce4-session xfce4-settings xfconf xfdesktop xfwm4 Jakie są jeszcze pakiety można się dowiedzieć dzięki: yum groupinfo XFCE Skoro masz KDE to jest jeszcze parę możliwości: 1. Zobacz czy jest lepiej przy tymczasowo wyłączonych efektach pulpitu: Alt+Shift+F12 Jeśli tak, to powyłączaj niektóre efekty Ustawienia Systemowe -> Efekty Pulpitu -> Wszystkie efekty. Wyłączyłbym efekty takie jak: prześwitywanie, rozmycie, rozpad itd. 2. Zainstaluj: yum install kcm-qt-graphicssystem W Ustawienia Systemowe -> Qt Graphic System ustaw "Raster" i zresetuj komputer. 3. Możesz trochę odciążyć komputer wyłączając Nepomuka w Ustawienia Systemowe -> Wyszukiwanie na pulpicie 4. Zainstaluj Kde 4.9.1: su # Jeśli nie masz to zainstaluj wget yum install wget # Ściągnięcie pliku kde.repo cd /etc/yum.repos.d wget http://apt.kde-redhat.org/apt/kde-redhat/fedora/kde.repo # Repozytorium z Kde 4.8 jest niepotrzebne yum-config-manager --disable kde Teraz wystarczy zainstalować nowe Kde, ale lepiej jest to zrobić wyłączając aktualnie działające. Po pierwszym poleceniu zostaniesz wylogowana i do dyspozycji będzie tylko terminal # Wyłączenie Kde init 3 # Logujesz się jako root i skoro używasz Kde to wystarczy: yum update --enablerepo=kde-testing # Reset komputera reboot Nie ma się co sugerować tym "testing". Edytowane Wrzesień 10, 2012 przez sokar620 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi