Skocz do zawartości

Uruchomienie Programu Z Uprawniwniami Root, Ale Nie Przez Terminal.

Junior86

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Lubię pobawić się urządzeniami sieciowymi. Ponieważ nie często mam możliwość korzystać ze sprzętu ficzycznego, muszę go wirtualizować. Korzystam z GNS3. W sumie nic nadzwyczajnego.

Program uruchamiam następująco: python /home/darek/Programs/GNS3-0.8.2-src/gns3

Niby nic trudnego. Problem w tym, że uruchamiając w ten sposób (bez uprawniwń roota), nie mogę zrobić wszystkiego co bym chciał, np.: integracja z VirtualBoxem, chodzi o konfigurację interfejsu w chmurce.

Żeby uruchomić GNS z uprawnieniami roota, muszę wchodzić do terminala, sudo i jak wyżej. Niby nic specjalnego, ale denerwuje mnie, że w tym czasie okno terminala cały czas wisi, zamykając terminal zamykam GNS.

Chciałbym zrobić skrót w górnym pasku zadań, tak żeby uruchamiać GNS z uprawnieniami roota, ale z pominięciem terminala. Skrót utworzyłem, ale otwiera się albo z terminalem, albo z uprawnieniami zwykłego użytkownika.

Troszę szperałem i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, może dlatego, że mam problem z nazwaniem tego czego poszukuję. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Darek

Cos chyba sciemniasz z tym otwieraniem sie terminala albo ja czegos nie zrozumialem. Niewazne...

Ja po prostu napisalem najprostszy skrypt, który nazwalem gns.sh

#!/bin/bash
python /home/waldo/GNS3-0.8.2-src/gns3

i umiescilem go w /hom/waldo/bin. /home/waldo/bin mam oczywiscie na sciezce wyszukiwania (zmodyfikowalem $PATH w ~/.bash_profile).

Alt+F2, wprowadzam polecenie "gns.sh", [ENTER] i dziala bez zadnego terminala.

[EDIT]

OK, teraz doczytalem. Problem nie z uruchomieniem tylko z uruchomieniem jako root.

Tak na szybko, to skrypt jak wyzej, przed poleceniem dodane "sudo"

#!/bin/bash
sudo /usr/bin/python /home/waldo/GNS3-0.8.2-src/gns3

Skrypt uruchamiany z terminala

nohup /home/waldo/bin/gns.sh &

i mozesz zamknac terminal. Dla uproszczenia dodalem sobie usera do /etc/sudoers (polecenie visudo !!!) z prawem do uruchomienia pythona bez podawania hasla.

Ewentualnie to jeszcze moze byc pomocne → http://wiki.fedora.pl/wiki/Consolehelper i jesli wciaz dziala to na pewno jest bardziej eleganckie niz mój pomysl ;)

Gość and sucove

Zrobiłem taki sam skrypcik i również umieściłem go w /home/darek/bin.

nohup /home/darek/bin/gns

uruchamia GNS z uprawnieniami roota, ale wraz z zamknięciem terminala zamykany jest GNS. Uruchomienie Alt+F2 faktycznie otwiera bez terminala, ale bez uprawnień roota, pomimo, że w skrypcie jest sudo.

User jest dodany do sudoers.

Zrobilem taki sam skrypcik i równiez umiescilem go w /home/darek/bin.

nohup /home/darek/bin/gns

uruchamia GNS z uprawnieniami roota, ale wraz z zamknieciem terminala zamykany jest GNS. Uruchomienie Alt+F2 faktycznie otwiera bez terminala, ale bez uprawnien roota, pomimo, ze w skrypcie jest sudo.

User jest dodany do sudoers.

To pisalem ja, "Jarzabek", tylko mnie wylogowalo niezauwazenie.