Skocz do zawartości

Windows 7/8 (Preinstalowany)+ Fedora 17

Fallen

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie kupilem Laptop jak wiadomo dorzucili mi windows na partycji recovery.

Windowsa uzywam do tego do czego zostal stworzony czyli gier ktore kijowo lub wcale nie dzialaja pod linuxem :)

Pozatym jak juz zaplacilem to szkoda go stracic.

Rozplanowalem to tak: Dysk 750gb jest domyslnie zainstalowany podzielony na 2 partycje ~250 i ~350

Na windows + gry 70gb z hakiem starczy, na reszcie pozwole sie fedorze samej rzadzic :) - ew jak to optymalnie zorganizowac :)

Czy po takim zabiegu i instalacji fedory w grubie beda widniec:

• zainstalowany widows
  • instalka na partycji recovery po to by dalo sie zainstalowac winde ponownie po burdelu jaki powstanie za jakis czas :)
  • jezeli w/w pozytywne to czy da sie zainstalowac tak windows by jego bootloader widzial fedore i ew jak to zamienic na gruba

Czy da sie zmusic windows do czytania partycji ext3/4 z wiadomych wzgledow

PS. Mam mozliwosc za 70*zl zrobic update do win8 (dotyczy laptopow kupionych pomiedzy 2 czerwca a lutym 2013), ale czytalem ze on blokuje z biosem UEFI mozliwosc zainstalowania innych systemow ew jedyna mozliwoscia jest wykupienie jakiegos certyfikatu. Jest to plota czy potwierdzone info?

• 2 weeks later...

PS. Mam mozliwosc za 70*zl zrobic update do win8 (dotyczy laptopow kupionych pomiedzy 2 czerwca a lutym 2013), ale czytalem ze on blokuje z biosem UEFI mozliwosc zainstalowania innych systemow ew jedyna mozliwoscia jest wykupienie jakiegos certyfikatu. Jest to plota czy potwierdzone info?

Dotyczy to tylko UEFI. BIOS-u nie, wiec jesli masz BIOS to nie ma tego problemu. Co do certyfikatu nic mi nie wiadomo - raczej nie ma czegos takiego (ale chyba RedHat czy Canonical chca sie dogadac jakos o to).

Nawet z UEFI to nie bedzie problem.

Dysk nalezy partycjonowac z MBR nie GPT lub konwertowac na tryb MSDOS z MBR.

Chyba, ze masz dysk wiekszy niz 2TB.

W ustawieniach biosu (UEFI) nalezy odznaczyc startowanie urzadzen w trybie UEFI.

Ósemka nie bedzie startowac w 3 s., ale kazdy system da sie zainstalowac.

Mozna powiedziec, ze o certyfikat chodzi. Tryb UEFI to DRM, czyli zabezpieczenie przed nieuprawnionym dostepem.

Bios w trybie UEFI moze wystartowac tylko "zaufane" systemy.

Linux nie jest zaufanym systemem w mniemaniu MS, chociaz EFI opracowal Intel.

RedHat i Canonical to komercja wiec moga sie dogadywac.

Ale póki da sie tryb UEFI wylaczyc...

Co do preinstalowanych systemów. Z kazdej partycji recovery mozna utworzyc nosnik instalacyjny.

Sa tam tez sterowniki, które równiez mozna zgrac na plyte.

Mozna wiec pózniej ta partycje spokojnie usunac.

Dysk najlepiej spartycjonowac wczesniej z jedna (pierwsza) partycja przeznaczona na Windows.

Podczas instalacji siódemki czy ósemki nie beda chcialy tworzyc dodatkowych partycji.

Oczywiscie Windowsa instalowac pierwszego aby nie dac mu szansy mieszania w systemie.

I pojawił się problem...

Narazie mam win7 i teraz tak:

instalacja fedory po prostu czyli:

-bootuje naped optyczny

-zmniejszam rozmiar partycji (opcja zmniejsz partycje i zainstaluj fedore).

-instalacja przebiega bez problemu

-po restarcie nic nie bootuje tzn: nie ma gruba tylko info zeby wlozyc bootowalne media...

-wkladam plyte od minta

-wybieram bootuj z hdd

-wlacza się grub i wszystko śmiga jak należy (tzn widze windows7, recovery i 3 pozycje fedory czyli elegancko ale musze robić to przez płytę instalacyjna minta...

i tak za każdym razem jest...

potem prubóję inaczej tzn:

-bootuje naped optyczny (w biosowskim bootchooserze) z przedrostkiem EFI

-instalacja przebiega bezproblemowo

-po restarcie ten sam zmog...

-robie myk z plytą minta

-tym razem grub ma errora...

No nic prubje zainstalować minta

-bootuje plyte bezprzedrostka EFI

-instalacja przebiega bez problemu

-po restarcie nie ma gruba tylko (_odrazu_ → od razu) ORT startuje windows (z bluescreenem niestety)

-robie myk z plya minta

-o dziwo startuje grub skonfigurowany tak jak powinien

-mint dziala swietnie ale windows blue screen

Proszę o pomoc bo juz mi brakuje pomysłu jak to zrobić normalnego dual/tripple boota... (najlepsza opcja była gdy instalowałem fedore i strtowałem gruba z płytu - choć nie testowałem czy windows ma w tym momecie bluescreen`a).

Porządany efekt to grub z fedora mintem i windowsem...

• 3 weeks later...

Nie znam sie na temacie, ale ostatnio robilem sobie na nowo przeglad "ficzerów" w F18. Moze w F18 bedziesz mial tak, jak chcesz → http://fedoraproject.org/wiki/Features/SecureBoot

Ale jeszcze raz podkreslam, ze tylko tak sobie wymyslilem na podstawie Twojego opisu.

P.S. Sprawdzalbys posty zanim wyslesz. Teraz chyba wszystkie popularne przegladarki maja wbudowana opcje sprawdzania pisowni.