ModeReset Napisano Październik 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2012 Witam, na wstepie musze uprzedzic ze jest zupelnie nowym uzytkownikiem Linuxa. W kazdym badz razie mam pewien problem ktorego nie moge przeskoczyc, otoz probuje nagrac obraz .iso na pendrive uzywalem do tego juz chyba wszystkiego co znalazlem w googlach ( live-usb-creator, UnetBootIN, Universal-USB.. , UltraIso) za kazdym razem jakbym nie probowal tego zrobic gdy ustawiam bootowanie z pendriva zawiesza sie ( w momencie w ktorym przy instalacji windows wyskakuje napis Nacisnij dowolny klawisz... ) i tylko kreska mruga , sprawdzalem sumy kontrolne plikow iso i jakbym nie sciagal obrazu (probowalem, Torrent, fedora.pl , fedoraproject.org) za kazdym razem suma kontrolna nie zgadza sie z ta w checksum. Prosze o pomoc. Dodam jeszcze ze system z ktorego korzystam do Windows 7 ah zapomnialem jeszcze i uprzedze ze probowalem tez na innym pendrivie i sytuacja jest identyczna PS: nie , nie posiadam zadnego nosnika plyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2012 [...]jakbym nie sciagal obrazu (probowalem, Torrent, fedora.pl , fedoraproject.org) Troche przesadziles. Ten portal nie udostepnia obrazów Co do samego problemu, to mozna powiedziec tylko tyle, ze to niewiarygodne. Moze zle sprawdzasz sume kontrolna np. MD5 lub SHA1 zamiast SHA256? Co jak co, ale torrent powinien sprawdzac sume kontrolna przy sciaganiu i ponawiac próby az do uzyskania poprawnego pakietu, wiec sciagniecie blednego pliku przez torrenta to duza sztuka i dramatycznie beznadziejne lacze. Liveusb-creator dostarczany przez projekt Fedora powinien sobie poradzic z nagraniem na pendrive pod Linuksem i Windows → https://fedorahosted.org/liveusb-creator. Oczywiscie o ile sciagniety obraz *.iso jest poprawny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ModeReset Napisano Październik 15, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2012 Co do pobrania z fedory.pl to faktycznie wczesniej zauwazylem ze otworzyla mi sie strona fedora.pl/download/xxx ale to moj blad bo odtworzyla sie strona projektu. Liveusb-creator nie radzi sobie z instalacja tego i nie przesadzam. sume kontrolna sprawdzam (_napewno_ → na pewno) ORT poprzez sha256. Przy uzyciu LinuxLive natomiast dostalem informacje ze wersja jest zgodna( dalem mu samemu pobrac) wykonalem cala reszte czynnosci, ale dalej nic to nie zmienia, wciaz zatrzymuje sie w tym samym miejscu, po wyciagnieciu pendrive dostaje informacje. Ze nie dalo sie otworzyc systemu. Restart i start Windowsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2012 No to napisz co to za sprzet. Moze ktos cos wymysli. Przejrzyj tez bugzille pod katem tego problemu (bugzilla.redhat.com) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ModeReset Napisano Październik 15, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2012 hm... sprzet Gigabyte MA78-GM-S2H Amd Athlon 64 x2 co wiecej potrzeba pendrivy: takeMS 4gb i SanDisk 4gb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2man Napisano Październik 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2012 Moze to zadna porada ale tez kiedys mialem podobny problem z instalacja systemu z pendrive'a (nie raz i to z róznymi systemami Windows, Linux). Przegladajac rózne fora mozna przeczytalem ze wiele osób pisze: Po wielu próbach udalo sie chociaz nie wiem jak to sie stalo. W moim przypadku tez tak bylo, ze po którejs z kolei próbie na pendrive'a, z którego przed chwila nie dzialalo, automagicznie wszystko smigalo jak trzeba Strasznie to dziwne ale co tam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ModeReset Napisano Październik 16, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2012 (edytowane) Poddaje sie, sciagam SUSE i Mint`a zobaczymy czy ona odpala. Na pewno podziele sie wiedza z reszta. ---- laczenie postów ---- Za kazdym razem i z kazdym jednym linuxem jest tak samo, sam juz nie wiem Mam z wiazku z czym pytanie Jest mozliwosc odczytania obrazu plyt bezposrednio np. przez jakis program typu Deamon Tool tak zebym mogl zainstalowac linuxa na dysk? ---- laczenie postów ---- Sprawdzilem tego pendrive na innym komputerze, na poczatku jak probowalem zbootowac go jako usb to efekt byl ten sam mrugajaca kreska, potem w opcjach zauwazylem ze jako boot moge ustawic UEFI ustawilem i wszystko zadzialalo. Problem polega na tym ze nie posiadam u siebie na komputerze takiej opcjii co mam zrobic? ---- laczenie postów ---- Wgralem na pendrive msdosa ktory bootuje bez zadnego problemu. Mam pytanie czy moze miec znaczenie fakt ze windows 7 jest na NTFS czy nie ma to zadnego wplywu przy bootowaniu? ---- laczenie postów ---- Mint ma tez instalacje w srodku mint4win.exe ktora wg. intrukcji powinna zainstalowac system na osobnej partycji i bootowac obok windowsa, sprawdzam to w tym momencie, pytanie brzmi czy bede mogl potem usunac calkowicie windowsa i zostac tylko z Linuxem ? Czy to jest taka maszyna wirtualna ( jak np. VirutalBox ) ---- laczenie postów ---- W koncu sie udalo ale nie dokonca jestem zadowolony z efektu, otorz za pomocy easybcd stworzylem bootowanie z pliku .iso ktory mam na dysku. Wiec teraz w zasadzie jestem uziemiony do poprzedniego systemu. Bez easybcd i bez windowsa ktory ma w sobie plik boot.ini nie jestem w stanie korzystam z Linuxa ---- laczenie postów ---- Ok problem rozwiazany, nie wiem w jakiej formie bootowania programy typu UnetBootIN czy Universal USB czy LiveUSB tworza obrazy, ale moj bios po prostu nie byl w stanie tego przelamac nagralem jeszcze raz na pendrive obraz .iso z typem boot ustawionym na USB-HDD+ i wszystko smiga temat do zamkniecia posty prosilbym administratora o podpiecie w jeden dziekuje Edytowane Październik 17, 2012 przez WalDo Połączenie postów, SOLVED w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi