bo musze Napisano Październik 20, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2012 No bo coś dawno parę tygodni temu probowałem zainstalować i nie szło to zacząłem podążać za jakimś poradnikiem Tam trzeba trzeba było dodać linijkę do jakiegoś pliku który wymagał uprawnień roota by później móc zainstalować jakiś program via yum (zdążyłem zapomnieć niestety jaki). Nie mogłem geditem otworzyć tego pliku z roota do którego trzeba było dopisać ani zapisać gdy otwierałem nie z roota. Koniec końców zapisałem tę linijkę do nowego pliku geditem i po zalogowaniu na roota chciałem ją dopisać do pliku używając >> ale użyłem > czy tam na odwrót ;__; Gdy po tym niezbyt rozsądnym czynie nie udało mi się zainstalować tego co próbowałem wkurzyłem się i zostawiłem. Teraz minął ponad miesiąc ja zdążyłem o tym zapomnieć i stwierdziłem, że sobie zaktualizuje system to wpisałem yum update a tu: [root@************* relase]# yum update Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit http://apt.sw.be/fedora/17/en/i386/dag/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found : http://apt.sw.be/fedora/17/en/i386/dag/repodata/repomd.xml Próbowanie innego serwera lustrzanego. Błąd: failure: repodata/repomd.xml from dag: [Errno 256] No more mirrors to try. chwile później chciałem zainstalować coś innego też via yum a tam dokładnie to samo =/ Jeżeli dobrze rozumiem podmieniłem jakiś ważny plik linijką którą chciałem dopisać =| Czy ktoś mógłby mi pomóc naprawić efekty mojej głupoty? Jaki plik mogłem podmienić? i jak powinien on wyglądać by było dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 20, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2012 Dlugi opis o niczym. Jak masz pisac "cos", "gdzies", "nie pamietam" to mozesz sobie darowac. Istotny jest w tym chyba tylko komunikat bledu. Zainstalowales repozytorium "dag", które jest teraz prawdopodobnie offline albo po Twojej "jakiejs" zmianie, w "którejs" linii jest nie do uzycia. Sprawdz czy pójdzie aktualizacja yum update --disablerepo=dag Jesli tak, to w /etc/yum.repos.d odnajdz plik z rozszerzeniem *.repo zawierajacy w jednej z linii "[dag]" i go usun albo przypomnij sobie co w nim zmieniales grep "\[dag\]" /etc/yum.repos.d/*.repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bo musze Napisano Październik 20, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2012 Hoho wlasnie leci aktualizacja, faktycznie wykluczenie tego repo zalatwilo sprawe. To za moment przeszukam te *.repo i napisze czy temat juz mozna zamknac Co do tego lania wody i masla maslanego, to sorry ale tak to juz bywa, ze jak czlowiek nie ma pojecia co z tego co robil jest wazne próbuje powiedziec wszystko... ... czasem z tak marnym skutkiem jak w moim przypadku. A i bo to tez wazne: DZIEKI ZA POMOC ______edit______ w yum.repos.d byl plik dag.repo po usunieciu którego wszystko dziala jak powinno. Dzieki jeszcze raz za pomoc i prosze o zamkniecie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi