Migo2468 Napisano Październik 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2012 Witam, Powoli uzupełnia swoją fedorę o funkcje które mi przeszkadzają i dostosowuję do własnych potrzeb. W najnowszym menedżerze okien w Gnome-shell Fedora 17 brakuje aktywnego klawisza Delete. Chciałbym go uaktywnić znalazłem ku temu taki oto poradnik: http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Przywr.C3.B3cenie_dzia.C5.82ania_klawisza_Delete_w_Nautilusie Wszystko było by pięknie gdyby: 1. Przez sudo nie mogę tego wykonać daje najpierw polecenie su a potem wywołuję pierwszą instrukcję. 2. Po znalezieniu odpowiedniego pola do zaznaczenia w dconf-editor nie da się go zaznaczyć, czyli jest jakby nieaktywne, innych elementów nie mogę odznaczać ani zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2012 Jeśli chcesz używać sudo - http://wiki.fedora.pl/wiki/Sudo Dconf-edytor trzeba uruchomić jako zwykły użytkownik, może wpisywałeś to polecenie w terminalu będąc zalogowanym jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migo2468 Napisano Październik 22, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2012 ok dziekowac w tym byl problem, przydalo by sie to dodac do tego oryginalnego poradnika. Tak na marginesie przez przypadek wydalem takie doslowne polecenie: echo 'loginname ALL=(ALL) ALL' >> /etc/sudoers Gdzie moge usunac tego loginname aby przypadkiem zadnej luki nie bylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Październik 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2012 Otwórz jako root plik /etc/sudoers , powinienes tam znalezc linijke z tym''loginname'' i usun te linijke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi