Skocz do zawartości

Klawisze Specialne Na Klawiaturze.

Migo2468

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam dość nietypową klawiaturę od Microsoftu ale cóż jako jedyna wytrzymuje moje zmagania.

Chodzi dokładnie o Microsoft Desktop 8000. Ma ona taki układ klawiszy:

http://s6.ifotos.pl/img/keyboardj_xxreens.jpg

Chciałbym aby klawisze funkcyjne znajdujące się pod Fn, czy te z boku które odpowiadają za sterowanie filmami w totemie lecz już nie muzyką w Rhytmbox działały bezproblemowo. Mam kupę klawiszy których nie mogę wykorzystać w żadnym linuxsie bo nie potrafię ich dostosować.

Jest jakaś możliwość aby ręcznie zmusić Fedorę do respektowania tych klawiszy i aby można było nim przypisać jakieś funkcje.

Cała klawiatura działa bez problemowo razem z wbudowanym tachpadem w sobie tylko te klawisze specjalne.

Uruchom xev i powciskaj te klawisze. Jesli pokaza sie ich kody, to znaczy, ze dzialaja.

Normalnie KDE / Gnome / XFCE obsluguje te klawisze po swojemu i mozna to klikalnie przestawic. Przy niektórych klawiaturach sie jednak poddaja, zwlaszcza jesli te maja niestandardowe kody tych klawiszy. Zainstaluj xbindkeys i utwórz w katalogu domowym plik .xbindkeysrc, na przyklad taki:

"gnome-terminal"
0xff55

co u mnie (u ciebie zapewne równiez) spowoduje, ze PAGE UP bedzie uruchamial terminal. Problem w tym, ze xbindkeys potrafi jedynie uruchamiac to, co dasz rade wpisac w terminalu. Czasami rózne programy maja rózne parametry, co mozna wykorzystac, np. xmms --play, xmms --stop. Vlc równiez ma takie mozliwosci, wystarczy zajrzec do vlc --help.