rgb033809 Napisano Październik 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2012 Szczerze mowiac sam nie wiem czy bardziej odpowiedni bedzie dzial "Sprzet" czy "Multimedia" ale zdecydowalem, ze temat zamieszcze tutaj jako, ze najprawdopodobniej dotyczy on sterownikow. Ale do rzeczy: Posiadam zintegrowana karte dzwiekowa CMI9880, jest ona dosyc problematyczna na linuxach, juz pisze co i jak. Mam zapelnione trzy sloty jack: 1. sprzet grajacy, jest on niby w systemie surround ale na tyle zabytkowy, ze przewody z niego wychodzace scalane sa do jednego jacka, wiec w komputerze dziala z 5 glosnikow (dwa duze, dwa male, subwoofer) dzialaja tylko dwa duze. 2. sluchawki Creative Fatal1ty, 3. mikrofon od w/w wymienionych sluchawek. Ogladajac film/sluchajac muzyki dzwiek dziala wzorowo. Jest i w sluchawkach i w glosnikach dokladnie tak jakbym chcial. Problem zaczyna sie gdy mam przykladowo uruchomionego jednoczesnie rhythmboxa i empathy. Kiedy leci muzyka z odtwarzacza a dostane wiadomosc to zamiast standardowego brzeczka wiadomosci slychac jedynie krotki trzask. Jeżeli słucham muzyki i wlacze dodatkowo filmik na youtubie (dwa zrodla dzwieku) to bywa roznie; ale slysze dzwiek z obu zrodel bez zarzutu, albo slysze tylko z jednego a drugie jest cicho, ew. drugie strasznie trzeszczy. Nigdy nie ma komfortu sluchania przykladowo muzyki+ogladania na szybko filmiku na YT badz w VLC (tak zdarzaja mi sie takie sytuacje). Zdarza sie tez dosc czesto trzeszczenie przy samym sluchaniu muzyki/ogladaniu filmu. Jakies rady? Dodam tylko, ze w ustawieniach pulse audio glosnosc mam na <100% - nie moze to byc kwestia przesteru cyfrowego. W winxp, win7 taki problem nigdy nie wystepowal. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2012 Nie ma sensu strzelac w ciemno. Poczytaj i popróbuj: https://wiki.archlinux.org/index.php/Pulseaudio https://wiki.archlinux.org/index.php/Alsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi