Excom Napisano Listopad 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2012 Cześć, Mam duży problem. Podczas ostatniego uruchomienia sytemu (fedora 17) system nie odpalił (grub - wszystko ładnie chodzi) i wyświetla się komunikat : Cannot open font file True mount: wrong fs type, bad option (... wiecie co jest dalej) umont: /sysroot: not mounted ata1.00:Exception Emask 0x0 SAct 0x1 SErr 0x0 action 0x0 ata1.00: irq_stat 0x40000008 ata1.00: failed command: READ FPDMA QUEUED ata1.00: cmd 60/08:00:c8:b1:c1/00:00:02:00:00/40 tag 0 ncq 4096 in res 51/40:00:cb:b1:c1/00:00:02:00:00/40 Emask 0x409 (media error) <F> ata1.00 (nic ciekawego) _Fedora-17-i686- : UNEXPECTED INCONSISTENCY; RUN fsck MANUALLY dracut Warning: e2fck returned with 4 dracut Warning: _Fedora-17-i686-: recorvering journal dracut Warning: Error reading block 512313 (Attempt to read block from filesystem resulted in short read). dracut Warning: *** An error occorrued during the filesystem chceck dracut Warning: ** Dropping you to a shell; the system will (pierdoły) i teraz 3x próby odpalenia ponownie fsck i ten sam błąd z problemem z odczytem po czym odpala sie konsola: Dropping to debug shell. (repair filesystem):/# Próbowałem zamontować całą partycję z live'a Slack'a i z Fedorki też. "nidyrydy". Na dysku mam niestety ważne dane z technikum i na studia. A nie pomyślałem żeby zrobić backup'a jakiegoś albo chociaż oddzielną partycję na materiały. I teraz cierpię :/ Ale do rzeczy. Ktoś ma jakiś pomysł na naprawę partycji ??n Albo ew. dobry program do odzysku plików ??? Czekam na re Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2012 No to jak masz to: (repair filesystem):/# to wpisz fsck, daj enter i poczekaj, co zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2012 [...]_Fedora-17-i686- : UNEXPECTED INCONSISTENCY; RUN fsck MANUALLY [...] i teraz 3x próby odpalenia ponownie fsck i ten sam blad z problemem z odczytem po czym odpala sie konsola Te "3x próby odpalenia" to znowu automat przy starcie czy tak jak wskazuje komunikat bledu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Excom Napisano Listopad 10, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2012 Automatycznie Te "3x próby odpalenia" to znowu automat przy starcie czy tak jak wskazuje komunikat bledu? Znowu automat. (repair filesystem):/# to wpisz fsck, daj enter i poczekaj, co zrobi. repair filesystem):/#fsck fsck from until-linux 2.21.2 ale jak wpisalem : fsck-ext3 /dev/sda3 ruszylo tylko musialem "foce'nac" zepsuty blok i poszlo. Dzieki serdeczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi