Miarka_A_9 Napisano Grudzień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 Witam mam problem z grubem instaluje sobie fedore 17 z livecd wszystko jest ok szybciutko ale pod sam koniec wywala mi blad w stylu ze system nie bedzie bootowalny WTF? - z debianem czy ubuntu nie bylo problemu. Po restarcie " zonk " teraz nie moge wejsc do windowsa ani do fedory. Odpalilem jeszcze raz liveCD i w konsole wklepalem : grub2-install /dev/sda Wywala blad /usr/share/grub/grub-mkconfig_lib: line 53: 12888 Segmentation fault (core dumped) "${grub_probe}" -t fs "$path" > /dev/null 2>&1 Path `/boot/grub2' is not readable by GRUB on boot. Installation is impossible. Aborting. Kombinowalem troche i nic dlaczego nie chce instalowac mi sie poprawnie liveCD wszystko robie poprawnie przy instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 Z LiveCD najpierw chroot na zainstalowana Fedore a dopiero potem grub2-install. A przed grub2-install pewnie jeszcze grub2-mkconfig. Skad wziales obraz? Sprawdziles sumy kontrolne? Jaki to obraz? 32-bity? 64? "Oficjalny" Gnome czy którys ze spinów? Uruchamiasz z wypalonej plytki, z USB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miarka_A_9 Napisano Grudzień 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 Pobralem to http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/17/Live/i686/Fedora-17-i686-Live-Desktop.iso Edycja "Desktop" Fedory 17 Domyslne srodowisko Fedory oparte na GNOME. 32-bity 646 MB, obraz ISO. Mam szybki internet i stabilny. Wczesniej pobieralem ubuntu i debiana nagrywalem na plyte tak samo. Nagrywarka jest w dobrym stanie. Problem wystepuje tylko na Fedora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chowder Napisano Grudzień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 Odzyskiwanie GRUB z wykorzystaniem LiveCD/LiveUSB http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miarka_A_9 Napisano Grudzień 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 Odzyskiwanie GRUB z wykorzystaniem LiveCD/LiveUSB http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB No dzieki za linka juz tam bylem. Mnie interesuje dlaczego tak sie dzieje i na pewno nie jest to z mojej winy. Moze spróbowac tego ? Plyta DVD Fedory 17 Edycja DVD Fedory nie jest nosnikiem Live, ale jest startowa. Po uruchomieniu z tego nosnika wlaczony zostanie program instalacyjny. Plyta DVD wymaga mniej pamieci (RAM) w komputerze i zawiera wiecej oprogramowania. Ten nosnik jest przydatny, jesli komputer nie jest podlaczony do Internetu. I czy brac wersje 64 bit czy 32 bit bo mam do dyspozycji tylko 2 GB pamieci. Moze z tego DVD normalnie mi sie grub zainstaluje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 Mam szybki internet i stabilny. Mam szybki internet i stabilny != Mam poprawnie sciagniety obraz ISO Radzilbym jednak sprawdzic sumy kontrolne. I czy brac wersje 64 bit czy 32 bit bo mam do dyspozycji tylko 2 GB pamieci. Jesli masz 64-bitowy procesor, to zawsze lepiej miec 64-bitowa wersje systemu. Oczywiscie 32-bitowy system na 64-bitowym procesorze tez pójdzie a przy 2GB RAM mozesz nie zauwazyc róznicy. Oczywiscie po instalacji najlepiej jest wtedy zmienic domyslnie instalowany kernel-PAE na zwykly - mniej problemów a 2GB RAM nie musi miec PAE. Jesli suma kontrolna obrazu LiveCD jest poprawna, to oczywiscie mozesz spróbowac z obrazu DVD. A jesli jak piszesz masz szybki internet, to mozesz po prostu sciagnac netinst i instalowac online. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chowder Napisano Grudzień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 Co do wersji 64/32 to sam dzialam na 64 bit na sprzecie Lenovo 3000 N200 C2D T8100 2GB GF go7300. Mam na nim zainstalowane systemy: Fedora 17, openSuse 12.2 i Kubuntu 12.10 (to dzisiaj lub jutro wylatuje) wszystko w wersjach 64bit. Systemy dzialaja, wine dziala, nic tylko korzystac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miarka_A_9 Napisano Grudzień 15, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2012 A jesli jak piszesz masz szybki internet, to mozesz po prostu sciagnac netinst i instalowac online Ja sie poddaje wymiekam ... Pobralem teraz netinstalacje 64 bit fedora17 No i na sam koniec kiedy juz sie cala instalacja zakonczyla wyskakuje mi tekst w stylu "system nie bedzie bootowalny" a idz pan do diabla z ta fedora juz nie mam sil. Probowalem przez naprawe z plyty czyli chroot /mnt/sysimage a potem grub2-install /dev/sda dostaje mase bledów w stylu "grub2-bios-setup: error: will not proceed with blocklists." ----- Udalo mi sie uruchomic fedore nie wiem jak ale po restarcie znowu grub nie dziala to co udalo mi sie skopiowac to : grub2-install /dev/sda /usr/sbin/grub2-bios-setup: uwaga: ten LDM nie ma partycji osadzajacej; osadzanie nie bedzie mozliwe. /usr/sbin/grub2-bios-setup: uwaga: Osadzanie nie jest mozliwe. Program GRUB moze byc instalowany z tymi ustawieniami tylko uzywajac list blokowania. Jednakze, listy blokowania sa NIEPEWNE, a ich uzywanie jest niezalecane.. /usr/sbin/grub2-bios-setup: blad: nie zostanie kontynuowane za pomoca list blokowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateczek Napisano Grudzień 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2012 1. system plików na partycji root jaki?? 2. w ogóle jaki uklad partycji?? 3. czy masz wydzielona oddzielna partycje boot ?? czy katalog boot na glównej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2012 A nie masz gdzies Windows 7 albo nie daj Boze 8 zainstalowanego obok? Inne przyczyny tez mozliwe. Jest z czego wybierac → https://www.google.pl/search?q=%22%2Fusr%2Fsbin%2Fgrub2-bios-setup%22+this+ldm+has+no+embedding+partition&oq=%22%2Fusr%2Fsbin%2Fgrub2-bios-setup%22+this+ldm+has+no+embedding+partition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miarka_A_9 Napisano Grudzień 15, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2012 Mam na pierwszej partycji windows XP potem windows 7 a potem mam 50 gb na fedore zostawione. Nie mozna fedory instalowac z windowsem? To wszystko wyjasnia szkoda I wybieram ta opcje zeby sobie samo ta wolna przestrzen zagospodarowalo. Znaczy te 50 gb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2012 Mozna instalowac razem, tylko trzeba troche poczytac. Bylo na forum a i to co podalem wyzej w Googlach tez sporo wyjasnia. Tu masz linki do tematów z forum: https://www.google.pl/search?q=site%3Afedora.pl+windows.7+fedora&oq=site%3Afedora.pl+windows.7+fedora Do tego jeszcze w zaleznosci od sprzetu na jakim instalujesz (a nie napisales co posiadasz) moze dochodzic problem z UEFI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateczek Napisano Grudzień 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2012 To LDM to jakiś kolejny pomysł Microsoftu aby utrudnić ludziom życie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi