kristoo11 Napisano Grudzień 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2012 Witam Nie moglem odpalic cs go to sprobowalem zainstalowac sterowniki grafiki z tego poradnika dokladnie to zrobilem tak yum install kmod-nvidia mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img potwierdzenie t dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r) po tym nic sie nie dzialo Alt+Ctrl+Backspace restart potem ctrl->alt->f2 startx nic wyskoczylo zeby zobaczyc /etc/costam/Xorg-costam dalem jeszcze raz yum install kmod-* xorg11* dalem nano /etc/costam/Xorg-costam pusty dokument restart i teraz po wlaczeniu mam takie cos karta gf 9800gt fedora17 kde Jak moge to naprawic w grubie mam 3 fedory dwie wczesniejsze wlaczaja sie tylko do pewnego momentu znaczka F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2012 Z obrazka widac, ze kernel ma problem. Na poczatek przywrócilbym stary initramfs (ten z nouveau przemianuj na te stara nazwe, czyli wykonaj polecenie "mv" z odwróconymi parametrami). dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img po tym nic sie nie dzialo A powstal plik /boot/initramfs-$(uname -r).img gdzie $(uname -r) to ciag znaków bedacych wynikiem polecenia uname -r ? Poza tym 3.6.10 jest dosc nowym jadrem. Moze nie bylo jeszcze wlasciwego kmod-nvidia? Pokaz wynik polecen: rpm -qa | grep nvidia uname -r Przed instalacja kmod-nvidia wystartowales system na najnowszym jadrze? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristoo11 Napisano Grudzień 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2012 Ale sek w tym ze nie moge polecen wydawac troche sie bawilem i tylko wlacza sie linia polecen grub;> nie wiem jak odpalic tryb tekstowy alt ctrl f2 nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2012 Wybierz poprzednia wersje jadra. Prawdopodobnie polecenie dracut zakonczylo sie bledem. Mozesz dodatkowo spróbowac uruchomic system z poprzednim jadrem i ze podstawowym sterownikiem - rozdzielczosc bedzie koszmarna, ale przynajmniej cos bedziesz mógl zrobic. Z menu GRUB2 musisz wybrac "Opcje zaawansowane" i potem jakis starszy numer jadra z opisem "(tryb ratunkowy)". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristoo11 Napisano Grudzień 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2012 Nie mam czegos takiego jak "Opcje zaawansowane" moge tylko cos zmienic 'e' ale co i jak nie wiem czytalem ze trzeba 3 dopisac ale nie wiem gdzie mam jakies f5 zminilem na f3 i nic to nie daje Co z tego mam wybrac zmienic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2012 Jakie f5? na jakie f3? Co ty robisz czlowieku? Nic dziwnego, ze Ci nie dziala jesli wszystko robisz tak "cos, gdzies". Wejdz w edycje tak jak masz na zdjeciu nr 1 powyzej, odszukaj linie, ktora zaczyna sie od "linux /vmlinuz", przejdz na jej koniec, wcisnij spacje, dopisz "3" (bez cudzyslowów) i wcisnij Ctrl-X albo F10. System powinien uruchomic sie w trybie tekstowym. I zdjecia rób jakies bardziej ostre, bo to co robisz to mozesz slepemu pokazywac - i tak nic nie widac. Najpierw zlap ostrosc a potem wciskaj migawke i niech Ci sie lapka nie trzesie z wrazenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristoo11 Napisano Grudzień 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2012 rpm -qa | grep nvidia xorg-x11-drv-nvidia-304.64-3.fc17.i686 nvidia-settings-1.0-22.fc17.i686 kmod-nvidia-3.6.9-2.fc17.i686-304.64-1.fc17.2.i686 xorg-x11-drv-nvidia-libs-304.64-3.fc17.i686 nvidia-xconfing-1.0-20.fc17.i686 kmod-nvidia-304.64-1.fc17.2.i686 uname -r 3.6.10-2.fc17.i686 zrobilem mv /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img /boot/initramfs-$(uname -r).img i nie mam w (hd0,2)/ zadnych plikow z -nouveau.img co robic remove kmod i reszte //edit juz wiem problemem bylo yum install kmod-nvidia na starym jajku tak jak sugerowales dzieki remove i instal pomoglo ale juz dla 10-2 wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2012 Mozesz ewentualnie zainstalowac sobie akmod-nvidia + kernel-devel + gcc i wtedy przy restarcie na nowym jadrze bedzie kompilowal sie wlasciwy kmod-nvidia dla odpowiedniego kernela. To wygodny sposób na pozbycie sie klopotów, chociaz pierwszy start na nowym jadrze trwa chwile dluzej, bo musi sie wykonac kompilacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi