francuz Napisano Styczeń 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2013 Witam, podczas instalacji draftsighta wyskakuje mi taki oto błąd: Błąd podczas sprawdzania transakcji: plik / z instalacji dassault-systemes-draftsight-2012.7.347-2.i386 jest w konflikcie z plikiem z pakietu filesystem-3.1-2.fc18.x86_64 plik /usr/bin z instalacji dassault-systemes-draftsight-2012.7.347-2.i386 jest w konflikcie z plikiem z pakietu filesystem-3.1-2.fc18.x86_64 Byłbym wdzięczny jeśli ktoś pomógłby mi rozwiązać ten problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Styczeń 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2013 Zainstaluj go rpm-em z opcja --force... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2013 Ten pakiet jest zle zrobiony, a wlasciwie przekonwertowany (z deb przy pomocy "alien"). Mozesz zajrzec do srodka, zeby zrozumiec dlaczego nic sie z nim nie da zrobic: rpm -qp --scripts temp/draftSight.rpm - pakietu nie mozna przebudowac, bo ten perlowy bigos jest nie czytelny - pakietu nie mozna "relokowac" bo nie zostal w to wyposarzony Mozesz prawdopodobnie wymusic instalacje. Najpierw instalujesz zaleznosci yumem podajac architekture np. yum install dbus-libs.i686, a potem wymuszasz instalacje wadliwej paczki przez : rpm -iUv --force temp/draftSight.rpm ale tym samym wprowadzasz buga do bazy paczek i bedziesz musiala sie znim potem bujac (albo i nie). Jesli ten program nie jest Ci potrzebny, to odpusc sobie jego instalacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Styczeń 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2013 Jednakowoz taki sam blad (ten z '/usr/bin') mialem przy instalacji Google Earth z paczki. A na F17 go nie bylo, wiec to raczej kwestia zmian w F18 niz konstrukcji pakietu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
francuz Napisano Styczeń 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2013 Na F17 paczka ta instalowala sie bez problemu, wiec nie bylbym pewny czy to wina paczki. Próba z rpm --force nic nie daje. Instalacja utyka na 100% i nic sie nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 25, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2013 Mozna ja rozpakowac jak zipa i dziala. Sprawdzilem u siebie. Stwórz katalog np. temp i wrzuc tam rpm W katalogu wykonaj rpm2cpio draftSight.rpm | cpio -idmv jako root przerzuc teraz rozpakowane katalogi tam gdzie instalator chcial je umiescic Powinienes miec w sciezce polecenie: /usr/bin/draftsight Przy pierwszym uruchomieniu moze sie wywalic, jak wpiszesz export LIBGL_DEBUG=verbose i ponownie spróbujesz uruchomic to wypisze brakujacy plik. W moim przypadku pomoglo yum install /usr/lib/dri/nouveau_dri.so to tyle, u mnie zadzialal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaevinn Napisano Luty 3, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2013 u mnie zaś, program zaczyna się uruchamiać jednakże zatrzymuje się na komunikacie: "Nie udało się załadować modułów. Aplikacja zostanie zamknięta. Prosze ponownie zainstalować aplikację." Czy wie ktoś o jakie moduły chodzi? To wewnętrzny komunikat programu Draftsight. Instalowałem sposobem borzole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi