wmk Napisano Styczeń 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 Witam, właśnie zainstalowałem Fedorę 18. Podczas instalacji chciałem wszystkie partycje sprowadzić do jednej, sformatować całość i zainstalować na tym system (jak to robiłem instalując kiedyś ubuntu). Nie udało mi się to jednak - mam jedną partycję 50 GB (na tej jest Fedora 18), a reszta wyświetla mi się jako zewnętrzny wolumin 255GB. Ponadto, kiedy chciałem przeprowadzić instalację ponownie, włozyłem pendrive z systemem, ale nie mogę zmienić kolejności bootowania, ponieważ otwiera mi się okno GRUB, w dodatku pokazuje jakieś resztki windowsa 7. Co zrobić, żeby wyczyścić CAŁY dysk, połączyć wszystko w jedną partycję, sformatować i wreszcie zainstalować fedorę od nowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 (edytowane) W czasie instalacji wybierz reczne partycjonowanie dysków → http://i.imgur.com/Ro4esDP.png a potem usun niepotrzebne partycje i zalóz nowe → http://i.imgur.com/SMGDzDF.png Nowo dodawane partycje beda sie pokazywac w "Nowa instalacja systemu Fedora 18". PO kazdej operacji klikaj "Zastosuj zmiany" a na koniec powróc do instalacji przez "Zakoncz partycjonowanie" Edytowane Styczeń 26, 2013 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wmk Napisano Styczeń 26, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 Chcialbym tak zrobic, ale nie potrafie przy starcie systemu zatrzymac GRUB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 To nie jest przy starcie systemu, tylko podczas instalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wmk Napisano Styczeń 26, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 Doszedlem do wniosku, ze pliki na oddzielnej partycji to bezpieczna opcja, wiec niech zostanie jak jest. Tylko jak usunac teraz z systemu "resztki" windowsa 7, zeby nie wyswietlalo go w GRUB? Dodatkowo, mam problem z zainstalowaniem sterowników ATI. Postepuje wedlug instrukcji poradnika, mimo to wyskakuje blad: Blad: Pakiet: kmod-catalyst-3.7.4-204.fc18.x86_64-13.1-1.fc18.1.x86_64 (rpmfusion-nonfree-updates) Wymaga: kernel-uname-r = 3.7.4-204.fc18.x86_64 Zainstalowano: kernel-3.6.10-4.fc18.x86_64 (@koji-override-0/$releasever) kernel-uname-r = 3.6.10-4.fc18.x86_64 Zainstalowano: kernel-3.7.2-204.fc18.x86_64 (@updates) kernel-uname-r = 3.7.2-204.fc18.x86_64 Dostepne: kernel-debug-3.6.10-4.fc18.x86_64 (fedora) kernel-uname-r = 3.6.10-4.fc18.x86_64.debug Dostepne: kernel-debug-3.7.2-204.fc18.x86_64 (updates) kernel-uname-r = 3.7.2-204.fc18.x86_64.debug Pobralem sterownik ze strony ATI w formacie .run, próbowalem setki sposobów na odpalenie go i nic. Moze mi ktos pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 Polecam uwadze "Poradnik" na naszej wiki - link na górnej belce. Zacznij od pelnej aktualizacji systemu a dopiero potem instaluj dodatki. Co do "resztek", to po prostu usun partycje Windows. Wszystkie! W7 tworzy domyslnie 2 partycje. Usunales jedna a zostala pewnie jeszcze taka mala partycja ok.100MB (MB nie GB) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wmk Napisano Styczeń 26, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 Przeciez w poscie wyzej napisalem, ze postepowalem wedlug zasad poradnika. Chodzilo mi wlasnie o ten, który wskazales. Mimo zaktualizowania calego systemu, blad nadal sie pojawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2013 (edytowane) Przeciez w poscie wyzej napisalem, ze postepowalem wedlug zasad poradnika. Pobralem sterownik ze strony ATI w formacie .run, próbowalem setki sposobów na odpalenie go i nic. To sa sprzeczne informacje http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#AMD [EDIT] jestes pewien, ze pracujesz obecnie na jadrze 3.7.4-204 a nie na 3.7.2-204? Pokaz uname -r. Edytowane Styczeń 26, 2013 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi