Skocz do zawartości

Zainstalowałem Fedore I Zjadło Mi Windowsa 7

matimozg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem tego typu, że zainstalowałem fedore i miałem windows 7 już wcześniej na innej partycji.

Wcześniej miałem na początku do wyboru i fedore i windowsa, ale później zrobiłem od nowa fedore i już mi się nie pojawia w tym początkowym menu Windows 7.

Czy da się tego windowsa jakoś włączyć??

Utwórz na nowo konfiguracje GRUB i ponownie zainstaluj. Jesli instalujac Linuksa nie zniszczyles sobie partycji Windows to powinno wystarczyc nawet samo zbudowanie menu GRUBa od poczatku.

Na przyszlosc zacznij od przeszukania forum, nie zapominaj tez o Googlach.

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.conf

Polecenie wykonaj jako root

A jestes pewien, ze sam nie wysadziles sobie tego Windowsa w kosmos przy instalacji Fedory? Wiesz, omskniecie sie na przycisku, niedopatrzenie w partycjonowaniu. Zainstaluj sobie z repozytorium program gparted aby partycje sprawdzic, lub w terminalu jako root wpisz

fdisk -l

Nie zdziwilbym sie, gdyby tak bylo - przy partycjonowaniu trzeba 2 razy sprawdzac czy wszystko ustawiles jak chciales nim kliknie sie next :) Szczególnie, jak nie robi sie backupu danych.

Przepraszam Cie kolego
Alez nie ma za co :)
Co to jest ten root? Móglbys jasniej bo dopiero zaczynam sie uczyc tego Fedora.
Root to odpowiednik konta "Administrator" na Windows. Jesli zaczynasz, to zacznij od wyszukania hasel typu "podstawy Linuksa" w Googlach. Duzo przydatnych linków znajdziesz pod koniec artykulu, do którego link podal JoleKK.

Zrobilem to co kazales ale znalazlo tylko 2 obrazy linuxa, ani sladu po win 7

Szkoda, ladny system byl... Czekamy na ten fdisk -l - moze chociaz dane uda sie odratowac.

P.S.Fedora to zasadniczo kapelusz, ale zwyklo sie mówic "ta Fedora".

Majac Windows 7 powinienes miec na poczatku podstawowego dysku taka mala partycje 100MB (w Windows widac to jako dysk bez przypisanej litery). fdisk powinien tez ja pokazywac jako partycje typu HPFS/NTFS/exFAT.

Jesli masz, to mozna próbowac recznie edytowac grub.cfg, ale prawdopodobnie cos z nia jest nie tak jesli grub2-mkconfig jej nie wykrywa.