Jump to content

Instalacja Freevo Z Pakietów Tar.bgz2

montffa
 Share

Recommended Posts

Problem dotyczy instalowania programów z pakietów rpm. Często zdarza się tak, że nie można wywołać procedury ./config. System informuje, że brak jest plików konfiguracyjnych czy katalogów. Oczywiście procedura rozpakowania tar.bz2 przebiega prawidłowo. Wywolanie katalogu programu jest ok. mam zatem pytanie czy rozpakowanie pakietu tar.bz2 musi wystąpić w określonym katalogu? Czy SO musi posiadać kompilator, gdzie to sprawdzić, nazwa kompilatora, skąd go pobrać? Opisuję tutaj przykład SO_Mandriva_20011.i583.1 Znalazłem w necie pakiet o nazwie freevoconfig.lha co z tym zrobić dalej?

Dzięki z góry za pomoc.

Problem dotyczy instalowania programów z pakietów rpm. Często zdarza się tak, że nie można wywołać procedury ./config.

Mnie się jeszcze nie zdarzyło :)

Jeśli nie bardzo wiesz co robisz, to instaluj paczki z repozytorium. Jeśli już musisz jakąś paczkę wyszukaną w sieci instalować, to postaraj się, żeby przynajmniej przystawała do danej dystrybucji.

Do instalacji paczki RPM na pewno nie jest potrzebny kompilator, bo taka paczka zawiera binarki (oczywiście paczka *.rpm a nie *.src.rpm)

.

Oczywiście procedura rozpakowania tar.bz2 przebiega prawidłowo.

To jak w końcu? paczka RPM czy tarball *.tar.gz

[EDIT]

lha to archiwizer, więc może na początek paczkę należy rozpakować i sprawdzić czy nie ma w środku jakiegoś pliku z opisem.