addos Napisano Luty 18, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2013 Witam Korzystam na co dzień z Archa i jego wersja netinstall to (_na prawdę_ → naprawdę) ORT minimalne środowisko. Natomiast jeżeli chodzi o Fedorę to jestem lekko zdziwiony. Chciałem sprawdzić F18 ale samemu wybierając sobie co chcę mieć. Myślałem, że netinstall będzie odpowiedni ale nie dość, że nic nie można było wybrać szczegółowo, to dodatkowo zainstalowały się zbędne rzeczy. Przykładowo to powinno się znaleźć ale w jakiejś innej niż netinstall wersji: 1. selinux 2. openssh 3. sqlite 4. krb5 5. openldap 6. grub2 7. NetworkManager 8. sendmail 9. parted 10. bind 11. kernel-PAE Od kiedy to netinstall oznacza instalację serwera? Przecież po to się zdecydowałem na netinstall, żeby samemu o wszystkim decydować. Co zrobić żeby selinux w ogóle się nie zainstalował? Nie chciałbym go deaktywować. Chciałbym żeby w ogóle go nie było ale znalazłem gdzieś info, że pociągnie za sobą spory kawałek systemu. Czy użytkownicy Fedory są na niego skazani? Od razu chcę kernel zwykły a nie PAE. Da się to jakoś uzyskać podczas instalacji systemu a nie później poprzez yum? Czy jest jakaś wersja gdzie netinstall da mi w 100% zupełnie minimalne środowisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 19, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2013 (edytowane) netinst oznacza instalację za pomocą sieci (w szczególności Internetu) a nie instalację minimalną. Żeby wykonać instalację minimalną należy taką opcję wybrać w procesie wykonywania instalacji netinst → http://i.imgur.com/O0PsHEM.png Selinux dobra rzecz, nawet nie próbowałem go usuwać. Nie wiem jak jest z kernel-PAE, bo zazwyczaj bawię na x86_64. Ogólnie jednak anakonda w F18 daje mniejszą możliwość konfiguracji niż poprzednie wydania. Na załączonym wyżej obrazku w prawej części okna widać możliwość wyboru grup pakietów, ale już pojedynczych pakietów z grupy nie da się usunąć (przynajmniej mnie się nie udało znaleźć opcji). [EDIT] OK, zrozumiałem problem. Wybranie instalacji minimalnej faktycznie instaluje pakiety, o których wspomniałeś. Słabo. Powiedzmy że grub2 czy NetworkManager są dla mnie zrozumiałe - z czegoś trzeba odpalić i jakoś się połączyć (chociaż niektórzy mogą chcieć korzystać nadal z network), ale już plymouth do minimum na pewno nie należy. sqlite też jeszcze mogę jakoś usprawiedliwić (np.przechowywanie konfiguracji programów), ale openssh czy openldap to niekoniecznie i nie wszystkim muszą być potrzebne. kernel-PAE instaluje się u Ciebie prawdopodobnie dlatego, że masz >4GB RAM. N amaszynie wirtualnej z 2GB RAM zainstalował mi się zwykły kernel. No cóż. Taka uroda dystrybucji. W porównaniu z Archem faktycznie niektóre zależności pomiędzy pakietami mogą Cie zadziwić [EDIT2] No ja też się trochę zdziwiłem. Próba usunięcia openldap usuwa m.in. rpm*, yum, passwd, gpg, dhcp Jako rzekłem: zależności pomiędzy pakietami w Fedorze bywają zaskakujące. Edytowane Luty 19, 2013 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Luty 19, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2013 Zarówno w Fedorze jak i RHEL-u wersje minimal nie były minimalistyczne. O ile z punktu siedzenia admina takie pakiety jak openssh wydają się naturalne, o tyle paczki ze sterownikami wifi w serwerowej wersji RHEL-a to już paranoja Mój sposób na wersję minimal to instalacja @Core lub/i @Base w chroot'cie. Nawet kernel i GRUB się nie zainstalują. Trzeba też zbudować własny initramfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
addos Napisano Luty 19, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2013 To jest testowane na starym laptopie: CPU Pentium M 1.73 GHz, RAM 1.5 GB. Zdziwiłem się, że wskoczył PAE. Jeżeli chodzi o instalator Anakonda to zaznaczyłem dokładnie takie same opcje jak na tym zrzucie ekranu: http://i.imgur.com/O0PsHEM.png Co trzeba zrobić żeby na siłę wybrać w Anakondzie kernel zwykły (nie -PAE)? Reszta pakietów w sumie aż tak bardzo mi nie przeszkadza bo takie ssh czy grub2 itp to i tak bym wrzucił ale taki selinux to już wolałbym go nie mieć. Tak prawdę powiedziawszy to nie miałem z nim nigdy do czynienia (selinux). Czy jest on gdzieś w miarę sensownie opisany ale po polsku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 19, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2013 Czy jest on gdzieś w miarę sensownie opisany ale po polsku?Osobiście nie spotkałem się. Ze względu na szeroki zakres zagadnienia i stosowane pojęcia trudno by to chyba sensownie przetłumaczyć. Łatwiej chyba nauczyć się w miarę sensownie angielskiego niż przetłumaczyć dokumentację SElinux Ten kernel-PAE przy 1,5GB to bez sensu jakoś. Wybrać się tego przy instalacji nie da. Chyba tylko taka sztuczka jak napisał wyżej _Pat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi