Skocz do zawartości

Gparted - Tworzy Właściciela Root

omickal

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, dlaczego w momencie tworzenia partycji ext4 w gpated automatycznie dodaje on jako właściciela partycji root'a? Jako zwykły użytkownik nie mogę później nic zrobić (kopiować, usuwać, etc.) na partycji. Nigdy nie miałem z tym problemu. Dodam, że tworzę partycję z poziomu systemu.

Koledzy, dlaczego w momencie tworzenia partycji ext4 w gpated automatycznie dodaje on jako właściciela partycji root'a? Jako zwykły użytkownik nie mogę później nic zrobić (kopiować, usuwać, etc.) na partycji. Nigdy nie miałem z tym problemu. Dodam, że tworzę partycję z poziomu systemu.

Powiem szczerze, że ja zawsze miałem z tym problem. Fat32 i NTFS nawet mogą być dla usera, ale ext nie, bez względu jaki. Używałem ext2,3, i teraz 4 i ciągle to samo.

Gparted działa tylko i wyłącznie "pod rootem" i mnie się wydaje, że widzi ext jako partycje systemowe i nie chce ich montować dla usera. Trochę denerwujące.

Zmień ustawienia dla usera i po kłopocie, a USB dyski/pendrivy "walnij" na NTFS i też po kłopocie

No, ale przecież nie piszesz po surowej partycji tylko robisz file system i go gdzieś montujesz. Montować można z dowolnymi atrybutami.

Czy ja znowu czegoś nie załapałem? o_O

[EDIT]

Ano nie załapałem :) Przecież na ext4 nie można uid i gid ustawić. U siebie w systemie obszedłem to dość chamskim sposobem: na katalog daję uprawnienia 777 albo ustawiam zwykłego usera jako właściciela tego katalogu i po podmontowaniu mogę robić co chcę.

Najlepsze jest to, że jak robiłem to kiedyś z poziomu LiveCD (niepamiętam jakiej distro, ale to raczej bez znaczenia) to później system bez problemu pozwalał na zapis danych. Też zastanawiałęm się nad tym czy chmod'ów nie zmienić i dzięki temu uzyskać uprawnienia do zapisu.

No nic, ext4 lepiej mi podchodzi, ale na razie zostawię ntfs, bo potrzebuję tylko zrobić backup danych na kilka godzin.

Dziękuję za pomoc.

Ja chyba nie do końca rozumiem Waszą dyskusję.

Aby zamontować jakąś partycję, trzeba założyć katalog docelowy. Jego uprawnienia i właściciel są kompletnie nieistotne.

Po zamontowaniu tam partycji, katalog przyjmie uprawnienia i właściciela z montowanej partycji. Jeśli nie są takie jak potrzeba, to można zmienić. Na desktopie mówimy o jednym userze, więc gdzie tu problem?

Mnie chodzi o montowanie partycji z /etc/fstab w dowolnym katalogu, który zakładany jest przez roota.

Konkretny przykład: mam drugi dysk, na całym jest partycja ext4, wpis w /etc/fstab standardowy:

UUID=.... /magazyn ext4  defaults  1  2
Katalog zakłada oczywiście root, bo ścieżka od /. Bez chmod lub chown na katalogu /magazyn partycja przy starcie instaluje się w katalogu, który ma prawa 755 dla roota i zwykły user nic tam nie zrobi.

Na ntfs czy fat32 można w fstab manipulować gid, uid.

[EDIT]

Domyślam się, że można to zrobić ładniej, ale taki sposób jak dla mnie, do zastosowań domowych, jest wystarczająco skuteczny

U mnie wszystko działa:

[root@localhost ~]# umount /home/pat/data 
[root@localhost ~]# ll -Z /home/pat/data/ -d
drwxrwxr-x. pat pat unconfined_u:object_r:user_home_t:s0 /home/pat/data/
[root@localhost ~]# mount /home/pat/data/
[root@localhost ~]# ll -Z /home/pat/data/ -d
drwx--x---+ pat pat unconfined_u:object_r:user_home_dir_t:s0 /home/pat/data/
[root@localhost ~]# grep data /etc/fstab 
/dev/disk/by-uuid/59a1dbdf-fcd2-416d-9ae4-03bfbfe0792a /home/pat/data 		ext4 	defaults,noatime,nodiratime		0 0
[root@localhost ~]# 

Jak widać chmody i context selinuksowy się zmieniają. User właściwie pozostaje ten sam (zmienia się na tego samego). W czym problem?

chmod i context tak, ale od początku właściciela/grupę masz pat:pat. No i zakładasz w swoim domowym katalogu jako pat.

Ja chciałem, żeby mój drugi dysk (/magazyn) był dostępny nie tylko dla mnie i żeby nie tkwił w moim $HOME. Jeśli założysz katalog z ownerem root:root (a tak się stanie, bo kto inny założy katalog w /?), to dostęp rw będzie miał tylko root - nikt inny nie założy w nim pliku.

[waldo@F18 ~]$ ll -dZ /magazyn
drwxrwxrwx. root root system_u:object_r:default_t:s0   /magazyn
[waldo@F18 ~]$ # ale "w środku" mam np.:
[waldo@F18 ~]$ ll -dZ /magazyn/rezonans.iso 
-rw-rw-r--. waldo waldo system_u:object_r:default_t:s0   /magazyn/rezonans.iso
[waldo@F18 ~]$ grep /magazyn /etc/fstab
UUID=c3203b27-cb3a-4721-a2a7-a8fc2b11ad46 /magazyn    ext4    defaults   1 2
Nie dam głowy, ze o czymś podobnym myślał omickal, ale tak mi się wydaje.

W takim przypadku jest kilka "fachowych" dróg rozwiązania:

• chmod g+s i wszystkich userów wrzucić do tej samej grupy
  • setfacl i zdefiniowanie uprawnień default
  • Upvote 1

chmod g+s - zapomniałem, że jest coś takiego jak sticky bit ;)

setfacl - tym to się będę musiał pobawić, bo list dostępu nie używałem wcześniej do określania dostępu do katalogów, nie miałem takiej potrzeby.