Skocz do zawartości

Korzystanie Z Dwóch Środowisk Na Jednym Komputerze

mcaffey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam netbooka HP mini i obecnie korzystam na nim z zainstalowanego od nowości Windows 7 Starter, jednak czasami trochę się muli i doszedłem do wniosku, że może Linuks będzie lepiej chodził. Kiedyś korzystałem na komputerze stacjonarnym z Fedory i w najbliższym czasie zamierzam do tego wrócić, trochę mi jej brakuje, jednak postanowiłem najpierw zacząć od zainstalowania jej na netbooku.

Jednak mam dylemat, czy używać GNOME czy może "lekkie" LXDE. Komputer mam 1 giga ramu i procesor z taktowaniem 1,8 więc szału nie ma. Wtedy postanowiłem, że może zainstaluję oba środowiska i zobaczę co mi bardziej odpowiada, jednak mam dylemat (gdyż niestety nie jestem zbyt biegłym użytkownikiem linuksa) czy (tak jak mi się wydaje) muszę zainstalować osobno Fedorę z GNOME i osobno z LXDE, czy w jednej instalacji Fedory można zmieniać środowisko ?

Będę bardzo wdzięczny za wytłumaczenie tej kwestii, gdyż nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie w internecie.

Pozdrawiam

Przy tych parametrach osobiście odradzałbym Gnome. LXDE daje te same możliwości tyle że bez "bajerów". Nie jest problemem zainstalowanie na LXDE aplikacji Gnome jesli zajdzie taka potrzeba, więc de facto środowisko graficzne to tylko kwestia wygody w korzystaniu. A czy G3 jest wygodniejsze od LXDE czy XFCE (moje ulubione) to juz kwestia gustu i przyzwyczajenia.

Jeśli tylko beizesz miał miejsce na dysku (a raczej tak) to możesz zainstalować Fedorę np. z LiveCD Gnome (Desktop) a potem doinstalować KDE, LXDE, XFCE i korzystać z nich zamiennie wybierając przy logowaniu to, którego akurat chcesz używać.

Doinstalować możesz od razu całą grupę oprogramowania. Z konsoli yumem

yum groupinstall xfce
yum groupinstall lxde

(akurat dysk jest wystarczający, 320)

Więc mogę sobie na pendriva (mam 8gigowego) zrobić bootowanie całego DVD z Fedorą, i zainstalować dwa środowiska, a potem przy logowaniu wybierać które mnie interesuje ? Jak wtedy wygląda sprawa aplikacji, jak zainstaluję coś siedząc np. na LXDE będzie to zainstalowane i posiadało te same pliki  konfiguracyjne np. na GNOME ?

jak zainstaluję coś siedząc np. na LXDE będzie to zainstalowane i posiadało te same pliki  konfiguracyjne np. na GNOME ?

Dokładnie tak. Mogą wystąpić jakieś różnice w wyglądzie jeśli będziesz coś kombinował z wyglądem środowisk (tematy, dekoracje okien itp), ale aplikacje i tak będą sięgały do "swoich" katalogów w Twoim katalogu domowym niezależnie z jakiego środowiska zostaną uruchomione.