Krever Napisano Marzec 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2013 Sciągnałem paczkę PCIE RTS5209 card reader driver for Linux z http://www.realtek.com.tw/DOWNLOADS/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=15&PFid=25&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false#2 Przy próbie wykonania make dostaję taki oto komunikat: sed "s/RTSX_MK_TIME/`date +%y.%m.%d.%H.%M`/" timestamp.in > timestamp.hcp -f ./define.release ./define.hmake -C /lib/modules/3.6.10-4.fc18.x86_64/build/ SUBDIRS=/home/Krever/rts_pstor modulesmake[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/3.8.1-201.fc18.x86_64' CC [M] /home/Krever/rts_pstor/rtsx.o/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:916:22: error: expected ‘=’, ‘,’, ‘;’, ‘asm’ or ‘__attribute__’ before ‘rtsx_probe’/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:1080:23: error: expected ‘=’, ‘,’, ‘;’, ‘asm’ or ‘__attribute__’ before ‘rtsx_remove’/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:1106:11: error: ‘rtsx_probe’ undeclared here (not in a function)/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:1107:2: error: implicit declaration of function ‘__devexit_p’ [-Werror=implicit-function-declaration]/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:1107:24: error: ‘rtsx_remove’ undeclared here (not in a function)/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:485:12: warning: ‘rtsx_control_thread’ defined but not used [-Wunused-function]/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:596:12: warning: ‘rtsx_polling_thread’ defined but not used [-Wunused-function]/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:745:13: warning: ‘quiesce_and_remove_host’ defined but not used [-Wunused-function]/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:780:13: warning: ‘release_everything’ defined but not used [-Wunused-function]/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:790:12: warning: ‘rtsx_scan_thread’ defined but not used [-Wunused-function]/home/Krever/rts_pstor/rtsx.c:816:13: warning: ‘rtsx_init_options’ defined but not used [-Wunused-function]cc1: some warnings being treated as errorsmake[2]: *** [/home/Krever/rts_pstor/rtsx.o] Błąd 1make[1]: *** [_module_/home/Krever/rts_pstor] Błąd 2make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/3.8.1-201.fc18.x86_64'make: *** [default] Błąd 2 Googlowanie nie przyniosło efektu... @Edit: Znalazłem taką informację: The rts_pstor driver has been removed from staging in kernel 3.8 and another driver (rtsx_pci) is able to handle this hardware. I've tested it with the recent kernel-3.8.1-201.fc18.x86_64 and it works. Ale nie bardzo wiem jak z niej skorzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Marzec 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2013 The rts_pstor driver has been removed from staging in kernel 3.8 and another driver (rtsx_pci) is able to handle this hardware. I've tested it with the recent kernel-3.8.1-201.fc18.x86_64 and it works. W skrócie, niczego nie kompiluj w twoim kernelu jest sterownik rtsx_pci i jego użyj. Żródło: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=727990#c12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krever Napisano Marzec 5, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2013 Sam też to znalazłem, jak widać w edicie ale nie umiem skorzystać z tej informacji. Muszę jakoś uaktywnić ten sterownik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Marzec 6, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2013 Jeżeli moduł się sam nie załadował to modprobe rtsx_pci i zabaczyć co pisze w logach (polecenie dmesg i/lub przejrzeć /var/log/messages) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krever Napisano Marzec 6, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2013 [24366.790517] mmc0: error -110 whilst initialising SD card [24368.149483] mmc0: error -110 whilst initialising SD card [24369.508411] mmc0: error -110 whilst initialising SD card możliwe że to samo było na początku, wtedy nie spojrzałem do logów ;/ ale i tak nie wiem co z tym dalej zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Marzec 6, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2013 Jeżeli karta działa w innym urządzeniu (czyli nie jest uszkodzona) to pozostaje Ci jedynie spróbować użyć innej karty, możę będzie działać i czekać aż poprawią sterownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krever Napisano Marzec 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2013 No trudno, wielkie dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi