Progsi Napisano Marzec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2013 witam Mam nastepujący problem: chciałem doda do init.d następujące poleceni: mount --bind /home/a /var/ftp/a niestety w fedorze 18 zrezygnowano z skryptow tartowych w formie init.d jak mogę dodac polecenie aby było wykonywane automatycznie?? (po restarcie serwera ??) bardzo dziekuje za pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2013 A dlaczego jakieś cuda z init.d zamiast normalnie bindować w fstab? Poza tym (chyba?) nadal jeśli bardzo chcesz możesz zrobić mount przy starcie z rc.local Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Progsi Napisano Marzec 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2013 A dlaczego jakieś cuda z init.d zamiast normalnie bindować w fstab? Poza tym (chyba?) nadal jeśli bardzo chcesz możesz zrobić mount przy starcie z rc.local bardzo dziekuje za odpowiedz; sadzilem ze w fstab montuje sie tylko partycje; jesli moge prosic o podanie dałego polecenia które powinno sie znalesc w fstab bede bardzo wdzieczny.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2013 No hej! Coś z siebie daj Np. drugi link od góry http://lmgtfy.com/?q=mount+fstab+bind /home/a /var/ftp/a none defaults,bind 0 0Szczególnie to ostatnie zero jest ważne, żeby przy montowaniu system nie rzucał się do wykonywania fsck. Przedostatnia cyfra przy bindowaniu też powinna być 0 - przynajmniej tak mi na zdrowy rozum wychodzi. [EDIT] Tak dla przypomnienia zacząłem studiować "man mount" i wychodzi na to, że w zakresie podstawowych poleceń jest to czasem lepsza baza widzey niż internet. Stosowny fragment dokumentacji do rozwiązywanego powyżej problemu: The bind mounts. Since Linux 2.4.0 it is possible to remount part of the file hierarchy somewhere else. The call is mount --bind olddir newdir or shortoption mount -B olddir newdir or fstab entry is: /olddir /newdir none bind Nota bene pominąłem istotny fragment "none" prezentując wcześniej wpis do fstab - przeoczenie, nie złośliwość, sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi